Twee programma’s bevatte het Jeugd Muziekfestival dat zondag werd geopend door wethouder Frank Berkhout en kinderburgemeester Varvara Denisova in de grote zaal van de Schouwburg. De oudste van de drie Rotary Clubs in Amstelveen had het georganiseerd ter gelegenheid van haar 50-jarige bestaan. De opbrengst van de kaartverkoop was bestemd voor het Jeugd Cultuurfonds in Amstelveen, om daar muziekles ook mogelijk te maken voor de kinderen van financieel zwakke gezinnen.

Wisselende kwaliteiten, algemeen enthousiasme toonden de jeugdige muzikanten op het podium. Het programma werd gepresenteerd door de gepensioneerde radio- en tv-presentatrice Tineke de Groot. In de zaal een kennelijk niet aan het Concertgebouw gewend onrustig publiek. Niet alleen door de kinderen, die na hun optreden de stoelen bezetten, maar ook door ouderen die het hoogste orkest van de Muziekschool, het Camerata Strijkorkest, geregeld met applaus confronteerden, denkend dat het stuk (delen uit de Holberg Suite van Grieg) ten einde was. Ook onder het stuk voelde de ene na de andere volwassene zich geroepen uit het midden van de rijen een uitweg te zoeken, waardoor dus iedereen moest opstaan.

Accordeons

Andere orkesten van de Muziekschool: Het accordeon ensemble onder leiding van Robert Baas en zang van leerlingen uit de groepen vier tot en met zes van basisscholen Horizon, Piet Hein, Pioniers, Westwijzer en Michiel de Ruyter. ‘Als boze machten verschijnen’ was de titel van een balletvoorstelling (ook door leerlingen van de Muziek- en Dansschool), geleid door docente Mieke Roetman.

Opvallend was trouwens het volume en de zangtechniek van Japanse kinderen, afkomstig van kleuterschool Tulip Gakuen en de Japanse school in Amsterdam. En dan waren er diverse piano soli, deels ook gespeeld door Japanse  kinderen, met werken van Chopin. Van Joseph Haydn speelden David Woelderink (viool), Katka Woelderink (cello) en Tina Varkevisser (piano) het eerste deel van Pianotrio nr. 38. Talrijke sponsoren maakten het muziekfestival mede mogelijk, waaronder het Theo Janssen MOC Fonds, Rotary Clubs in de omgeving, superspecialisten Ziekenhuis Amstelland, Lunshof Makelaardij, AH van der Linden en vele andere bedrijven.

Beide voorstellingen werden geopend door solozang van Anabelle Rosenkrantz: ‘Ik zoek Muziek’. Dat Rotary dat ook deed, vormde een waardige viering van het 50-jarige bestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.