Bij boekhandel Libris Venstra wordt dinsdag 19 juni om 17 uur gratis de workshop ‘Ontspannen het schooljaar uit’ gegeven door Simone van Dijk, bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in de regio van Amstelveen.

Van Dijk gaat ervan uit dat kwetsbare kinderen bij grote transitiemomenten door het ijs zakken, wat volgens haar met weinig moeite is te voorkomen. Zij vindt periode juni tot september zo’n groot transitiemoment. Van Dijk is schrijfster van het onlangs verschenen boek ‘Meester in de klas.’

De meeste kinderen voelen volgens haar een gezonde spanning en borrelende opwinding. Sommige kinderen zien er tegenop, worden nerveus of erger. ‘Er zijn leerlingen die tegen het einde van de zomervakantie weer gaan bedplassen. Er zijn kinderen die uit onmacht of onzekerheid in ongewenst probleemgedrag vervallen bij de nieuwe leerkracht.’

In deze workshop reikt Simone u praktische ideeën aan waar men de volgende dag al mee aan de slag kan gaan. Zoals: samen met leerlingen het schooljaar goed af kunt ronden; voorspelbaarheid, ontspanning en ondersteuning creëren; gezonde nieuwsgierigheid stimuleren; ook de ouders en collega’s betrekken;
voor een soepele overgang naar het nieuwe schooljaar zorgen; handelingsgerichte overdracht organiseren vanuit de vraag ‘wat werkt goed in deze groep/bij deze leerling’; onnodige spanning bij leerlingen, hun ouders, leraren en collega’s voorkomen.

Montesorri

Simone van Dijk (1967) is jarenlang – eerst als leerkracht, later als leidinggevende en ontwikkelaar – verbonden geweest aan diverse scholen, een adviesbureau en een opleiding. Sinds 2016 werkt ze als zelfstandig gevestigd coach, trainer, onderwijs- en organisatieadviseur en auteur. Daarnaast werkt ze als interim-leidinggevende in het basisonderwijs, als docent in het hbo, geeft ze lezingen en workshops op congressen en staat ze nog regelmatig als invaljuf voor de klas.

Zij studeerde in 1991 af aan de Universiteit van Amsterdam als hispanist en docent Spaanse Taal- en Letterkunde. Daarna doorliep ze de Montessori-pabo en diverse opleidingen in coaching, communicatie, organisatieontwikkeling en leidinggeven.

In haat boek gaat Van Dijk in op de vragen waar veel leerkrachten mee worstelen: Hoe houd ik mijn werk leuk? Hoe zorg ik dat alle leerlingen krijgen wat ze nodig hebben? Hoe vormen we een sterk team? Hoe vind ik mijn weg om te doen wat er van me gevraagd wordt, zonder doorlopend het gevoel te hebben dat ik tekortschiet? Aanmelden via www.venstra.nl of in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.