Hoewel het dorp door nieuwbouw overhoop is gegooid, behield Bovenkerk ook daarna een geheel eigen karakter. Dat bleek zaterdag opnieuw toen daar de zogenoemde historische dag werd gehouden.  “Een unieke plek in Amstelveen”, noemde locoburgemeester Herbert Raat de ‘Parel aan de Poel’ dan ook.

Hij kwam met kinderburgemeester Varvara Denisova aanrijden in een speciaal daarvoor door de organisatoren gehuurde Rolls Royce. “Onze nieuwe dienstauto”, grapte Raat. Met Varvara samen knipte hij het lint door op de Noorddammerlaan, waarna de Historische Fietsgroep Noord kwam aanrijden, bestaande uit fietsers in antieke klederdracht op tal van eveneens gedateerde rijwielen. Voorop reed zelfs iemand met een enorm groot wiel. “Wij komen uit het hele land”, vertelde een van hen.

Zij vormden niet de enige herinnering aan het verleden. Met een oude bus van Maarse & Kroon, de Aalsmeerse firma die in een ver verleden voorloper was Connexxion was, kon men tochten door het dorp maken á raison van twee euro. Opnieuw bleek hoe zeer Bovenkerk bruist van activiteiten en daar geboren, getogen en nog steeds bestaande verenigingen. Op de Noorddammerlaan, waar de opening plaats vond, kon men al van de Handweg af zien dat er iets in Bovenkerk aan de hand was. Het dorp bracht mensen voort die evenementen als deze organiseren kunnen. “Het bleef een hecht team”, vertelde een van hen.

Foto: amstelveenweb.com

Archief

Rond de Urbanuskerk, waarvan men trouwens de toren kon beklimmen, was er heel veel te doen. En in het Noorddamcentrum herleefde het verleden in onder meer foto’s, oude boeken, kranten en ander archiefmateriaal. En dan hebben we het niet gehad over de optredens in de open lucht van Slagwerkgroep Bovenkerk, Harmonie, Popkoor AdHoc, Concertina’s, Tinto Quintet en natuurlijk toneelgroep TOBO. Een dorpsomroeper kon men tegenkomen om die activiteiten – verspreid over diverse locaties (zoals Urbanuspark en terras van Silversant) – te wijzen. Bij een Rad van Avontuur vielen prijzen te winnen en op de parkeerplaats achter het Noorddamcentrum kon men de gehele dag meedoen aan Oudhollandse spelen.

Parel

Aantrekkelijk was ook de winkel van Herinneringen: de voormalige textielwinkel van Hoogeveen stond vol door dorpsgenoten bij elkaar gebrachte nostalgie. Op het parkeerterrein van Silversant was een verzameling oude (landbouw) voertuigen, (brom)fietsen, oldtimers, legervoertuigen en wat er nog meer op wielen staat te zien. Heel interessant: De historische wandeling door Bovenkerk, het schilderachtige dorp aan de rand van het Amsterdamse Bos, die onder meer langs het voormalige station van Bovenkerk en tal van oude winkelpanden en niet meer bestaande bedrijven voerde. Wie meedeed, zag hoeveel er on vier decennia verloren ging aan geschiedenis. Maar Bovenkerk is kennelijk sterk genoeg om te blijven bestaan en noemt zich nu de ‘Parel aan de Poel’.

Gedicht

Van een stellage af las door een megafoon bij de opening de als bisschop uit het verleden verklede voormalige stadsdichter Koos Hagen een gedicht. Hij zei tegenwoordig in een de toren van de Urbanus te wonen, maar voor deze gelegenheid naar beneden te zijn gekomen uit hogere sferen. Zijn gedicht:

‘BURGERS EN BURGERESSEN VAN BOVENKERK!

HIER SPREEKT DE GEEST VAN HET VERLEDEN / TOT U DIE HIER BENT SAAMGEKOMEN / EN VROLIJK VOORTLEEFT IN HET HEDEN / VERVULD VAN SCHONE TOEKOMSTDROMEN

IK WOON HOOG IN DE TORENSPITS / WAAR IK BIJ HELDERE NACHT DE MAAN KUS / NIET BANG VOOR STORM OF BLIKSENMFLITS / ZO WAAR IK HEET JANUS URBANUS

WAT MAAKT EEN DORP ALS DIT ZO STERK? / DE ONVERBREKELIJKE BAND / BESTAANDE TUSSEN KROEG EN KERK / URBANUS HOORT BIJ SILVERSANT

IK SCHENK GEEN DRANK, IK SCHENK MIJN ZEGEN / JA BOVENKERKERS, FEEST EN MASSE / ER VALT VANDAAG GEEN DRUPPEL REGEN / WEES VROLIJK, SPEEL EN HEF HET GLAS! /  PROOST!’

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.