Herbert Raat

Door falend beleid van het Rijk werden steden de dupe van het probleem met uitgeprocedeerde asielzoekers, die nu een kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen hebben gekraakt. Dat zei wethouder en locoburgemeester Herbert Raat donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen bestuur en Middelen (ABM). Zij kunnen wat hem betreft wel humaan worden behandeld, maar moeten zich richten op een toekomst, die niet in Nederland ligt, omdat de rechter bepaalde dat zij het land uit moeten.

“Oprotten”, stond op een spandoek van een volgens Raat ultra rechtse actiegroep voor het gemeentehuis. De wethouder zag weinig het door fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks geopperde overweging de leegstaande noodopvang van vluchtelingen in Kronenburg, het voormalige Ballast-Nedam kantoor, te gebruiken voor 24-uur onderdak van de betrokkenen. Ook in Amsterdam willen B&W zoiets, vooral bepleit door wethouder Groot Wassink van GroenLinks. Blijkbaar wilde de GroenLinks-fractie in Amstelveen zich zo dicht mogelijk bij de partijgenoten in de hoofdstad aansluiten.

Geen rechten

Maar het gaat, hoe hij ook met Groot Wassink samen optrekt, wel om juridisch uitgeprocedeerde mensen, constateerde Raat. “Het recht hier te zijn is er niet”, antwoordd

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali.

e hij op vragen van Kortekaas. De gemeente staat wel dagelijks in contact met degenen in het gekraakte pand. “Als iemand eten of hulp nodig heeft, zorgen wij daarvoor. Dat doen wij voor iedereen in deze stad, want niemand hoeft hier om te komen van de honger. Maar de oplossing is niet van het ene kraakpand en ontruiming ervan naar het andere te trekken.”

Volgens hem is Amstelveen niet 1 op 1 vergelijkbaar met de stad Amsterdam. “Een demonstratie op de Dam is iets anders dan die in een Amstelveense wijk.”

Ultimatum

Kees Noomen (VVD)

Fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD constateerde dat problemen rond de groep ‘We are here’ in feite al sinds 2012 speelt. Hij stelde voor maar een email naar Mark Rutte te sturen om te zeggen dat hij voor een oplossing moet zorgen. “Anders doen wij het. Dit kan zo niet langer.” Volgens Raat doet de gemeente het maximale om ervoor te zorgen dat de openbare orde blijft gehandhaafd. Noomen: “Stel in Den Haag een ultimatum.” Maar volgens Raat maakt het in Den Haag weinig indruk als Amstelveen dat doet. “Ik begrijp wel uw frustratie”, zei hij. “H probleem kan niet in dit raadhuis of de Stopera worden opgelost, maar op het Binnenhof. Op vragen van D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven antwoordde Raat dat er enkele meldingen van overlast uit de buurt zijn gekomen.

12 REACTIES

 1. Hr. Raat de vraag is op dit moment niet waar de schuldvraag ligt maar wat u als verantwoordelijk wethouder handhaving gaat doen om dit probleem hier en nu op te lossen. Met het vingertje naar een ander wijzen zien we maar al te vaak in de politiek. Neem uw eigen verantwoordelijkheid en doe wat.

  • Heeft Raat dan een magisch toverstokje waarmee hij ze weg kan toveren? Het,lijkt me toch vrij normaal dat we af en toe eens problemen van de grote stad in het keurig nette Amstelveen hebben. Je kunt er moeilijk een muur omheen zetten, alhoewel sommigen dat wel willen.

 2. Noem eens een land waar het asielbeleid niet faalt? Migratie kent vele oorzaken, en geen enkele daarvan is oplosbaar: Oorlog, etnische vervolging, gebrek aan voedsel en drinkwater, hitte door opwarming vh klimaat, stijging zeespiegel, uitzichtloos bestaan, zijn structurele oorzaken waaraan geen enkel beleid binnen afzienbare tijd tot vermindering van de migratiestromen leiden.

  Herbert Raat (VVD) moet dus niet kletsen maar actief meewerken aan het in beheersbare banen leiden van een onoplosbaar probleem.

 3. Het asielbeleid faalt niet (afgezien van de vraag hoe het überhaupt kan slagen), maar de handhaving ervan. Het is een gotspe dat wethouder Raat (VVD) Den Haag op dat gebied de les durft te lezen want hij heeft zelf een reuze hekel aan handhaving van wetten en regels, hoe terecht en belangrijk die ook zijn.

 4. Dat kraken heeft tenminste wel één positief effect gehad. Zo wil de eigenaar van het al jaren leegstaande KPMG-gebouw er nu antikraak en tijdelijke ateliers in zetten.

   • Ja hoor, ik denk genoeg gebouwen waar de vastgoedbobo’s eens iets mee moeten doen. Zelf heb ik gekraakt eind jaren zeventig in Amsterdam. (Zodra er actie werd ondernomen en leegstaande huizen een bestemmingsplan kregen, ging men er vreedzaam uit) Zolang panden leegstaan en er geen bestemmingsplan is, maar er slechts verdiend wordt aan leegstaande panden geef ik iedere kraker groot gelijk. Laten gemeentes maar eens wat doen aan die vreselijke woningnood. I.p.v. bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.

    • Johan Bos, als u wilt reageren doe het dan hier en niet via mail. Dan kan nl een ieder haar of zijn standpunt uitleggen. Uw interpretaties van mijn reacties via mail daar doe ik niks mee. Want dat zijn uw meningen en het staat iedereen vrij een andere mening te hebben. Wat ik bedoelde is dat de landelijke VVD, met CDA en D’66 elk mens tegen een ander mens opzet. Met als ultieme de VVD Amstelveen.. Dat is al jaren de landelijke politiek en overgenomen door het gemeentelijke. Ik hoop, dat u mij vanaf nu geen mails meer stuurt! Ik voel mij namelijk erg door u geïntimideerd. Zou wel willen weten naar wie u ook uw mails stuurt.

     • Sorry, krijg reacties ook via mail binnen. Reageerde daarop. Volgens mij geen mening van mij maar een feit. Nou ja kijk zelf. Dit schreef ik: ‘Het bestemmingsplan wordt gewijzigd van kantoor in wonen. Er zijn 290 appartementen gepland (volgens de buurt overigens teveel voor die plek). Er is ook nu een bestemmingsplan dus, al strookt dat geenszins met de krakende asielzoekers. Zij vertragen wel het afgeven van een vergunning voor woningbouw. Als u met bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten bedoelt dat op ellenlange wachtlijsten staande Amstelveners in verzet komen tegen statushouders en uitgeprocedeerde asielzoekers (die gewoon huizen kraken) hebt u gelijk….’

 5. Wat is er met die man Raat, die hier al eeuwen met zijn VVD de dienst uitmaakt. Die nu over uitgeprocedeerde asielzoekers naar Den Haag wijst. Hij is toch degene die in Amstelveen gebouwen leeg laat staan? Hij is toch degene die nooit handhaaft? Hij is toch degene die als lachwekkende loco zijn macht misbruikt tbv van zijn stemvee. Die de ict met Brandes uit de hand heeft laten lopen en dat over de verkiezingen heeft getild. Hij is toch degene die het geld voor armoede naar de algemene pot heeft overgeheveld? Hij is toch degene die financien onder zijn beheer heeft? Hij is dus ook de eerst aangesprokene in deze volledig rechtse gemeente die geen recht van spreken heeft. Over de transparantie van een eventuele nieuwe burgemeester van Amsterdam kan hij zich uiten hahahaaha, maar waar blijft hij wanneer het over de nieuwe burgemeester van Amstelveen gaat, laat staan zijn miskleun over het aanstellen van mevr. In t Veld?

 6. Amstelveen had eerst veel gemeenschsosgeld en bestuurlijke en ambtelijke tijd en moeite besteed aan het geschikt maken van Kronenburg voor vluchtelingen. Er werden mooie woorden gesproken door burgemeester Mirjam in ’t Veld en haar loco Raat.

  Die vluchtelingen kwamen echter niet en dus bleef dat gebouw leeg en ongebruikt.

  Nu er wél vluchtelingen naar Amstelveen zijn gekomen, probeert de wethouder die zo snel mogelijk weer weg te jagen.

  Vluchtelingenbeleid op z’n Amstelveens.

 7. Correctie: Amstelveen had eerst veel gemeenschapsgeld en bestuurlijke en ambtelijke tijd en moeite besteed aan het geschikt maken van Kronenburg voor vluchtelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.