Tim Lechner (AVA)

Om te proberen in elk geval gezamenlijk een sterkere invloed de volstrekt ondemocratische Metropoolregio Amsterdam (MRA) te krijgen, is de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Amstelland-Meerlanden (AM) geïntensiveerd. Want in MRA, een elke democratische legitimiteit missende mammoet van tientallen gemeenten, moeten vooral sub-regio’s als AM hun stem laten horen, zei de vorige burgemeester Mirjam van ’t Veld.

Over de zin daarvan twijfelt de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA), die sowieso een broertje dood heeft aan teveel macht voor grote regionale organen, waarin de lokale democratie ten onder gaat. Op dat gevaar wees herhaaldelijk voormalig PvdA-raadslid Harry van den Bergh, die dan ook door zijn partij razendsnel naar een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de  nieuwe gemeenteraad werd gedegradeerd en vervolgens de eer aan zichzelf hield. In de kersverse lokale partij AVA schijnt hij een opvolger te hebben gevonden.

Geheim

Om als AM – waarbij Amstelveen Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn zijn aangesloten – een sterker geluid in AM te laten horen, is een in Haarlemmermeer gevestigd secretariaat uitgebreid. Het wordt gevormd door vier zogenoemde ‘regiosecretarissen’ en heeft geheime stukken voor portefeuillehouders in de aangesloten gemeenten bestemde stukken gestuurd. Ook al weer achterkamertjesbeleid, klaagde AVA-fractievoorzitter Tim Lechner donderdagavond in de Amstelveense raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), die een wijziging van de AM-begroting behandelde. Lechner is huiverig voor elk orgaan dat de gemeenten overstijgt. Misschien dacht hij bijvoorbeeld aan de Vervoersregio, die concessies voor het openbaar vervoer verstrekt, eindigend in een voor Amstelveen dramatische nieuwe dienstregeling van Connexxion. De gemeente mag dan een handjevol raadsleden naar een regioraad afvaardigen, maar die kunnen kennelijk daar geen deuk in een pak boter slaan. Binnen de MRA wordt het allemaal nog ellendiger, want dat is een club van bestuurders die elkaar buiten de gemeenteraden om balletjes toespelen, goeddeels geheimzinnig.

Netwerk

Geen Gemeenschappelijke Regeling, maar een netwerkorganisatie van bestuurders,

Harmen van der Steenhoven

noemde D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven het voor de zoveelste keer. Hij staat kennelijk wel achter een dergelijk orgaan. Uitgerekend de Democraten hebben blijkbaar met een volstrekt ondemocratische club, die ook in Amstelveen zijn sporen zal nalaten, geen moeite. Hij reageerde in die trant ook op Lechner. Maar hij kon er niet omheen dat binnen AM – wél een op wetgeving gebaseerde Gemeenschappelijke Regeling – kennelijk iemand besloot dat de stukken geheim moesten blijven en alleen voor een bestuurder waren bedoeld, waarop AVA wees. “Ja, daar heb ik ook zorgen over”, gaf Van der Steenhoven tenslotte toe.

Woningen

Maar intussen had hij het ondemocratische MRA, waarop die stukken betrekking hadden, al weer verdedigd. Nou ja, dat is voor D66 niet vreemd. Van die D is voor velen onduidelijk of daarmee tegenwoordig dictatuur of (op basis van een inmiddels versleten geloof van de stichters) democratie wordt bedoeld. Die partij is ook sterk voor een nationaliteiten overstijgend Europa, met een lachwekkende papieren tijger als zogenaamd parlement, waarvan de meerderheid niet eens kan bepalen waar het vergadert (in Straatsburg of Brussel), met kosten verslindende verhuispartijen tot gevolg. Waarom maken we van gemeenteraden trouwens geen netwerkorganisaties? Die hebben weliswaar met democratie niks te maken, maar die is in feite toch een theorie.

Dankzij regionale regelingen, kan Amstelveen geen woningen toewijzen aan uitsluitend eigen bewoners, om maar een voorbeeld te noemen. Dat steekt natuurlijk AVA, net als burgers in Amstelveen. Misschien kan het in veel gevallen niet anders en moet met voorzieningen groter zien dan reikend tot aan de Kalfjeslaan. Maar leuter dan niet meer over democratie. Die is heel ver te zoek en misschien wel een ander woord voor onmogelijkheid. Van den Bergh zag dat probleem op den duur. Om hem de mond te snoeren werd hij aan de kant gezet…

 

 

 

3 REACTIES

  1. Ondemocratischer dsn Amstelveen kan de Metropool Regio Amsterdam (MRA) nauwelijks zijn, als je democratie tenminste beschouwt als een politiek systeem dat gericht is op het algemeen belang en niet als een onderonsje van een elkaar de bal toespelende ‘nieuwe edelen’.

  2. T is wel raar dar AM regio de stukken niet openbaar zouden zijn, in de statuten daarvan staat dat de gemeenteraden de verslagen moeten krijgen, en de statuten kunnen alleen met instemming van de gemeenteraden worden veranderd. Dat zou dan bekend moeten zijn…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.