Marijn van Ballegooijen

De Amstelveense gemeentelijke ambtenarij is wat hulp aan statuszoekers betreft, een lerende organisatie die het steeds beter doet. Wethouder Marijn van Ballegooien antwoordde dat aan de raadscommissie Burgers een Samenleving (BS) woensdag op vragen van onder meer zijn PvdA-partijgenote Suzanne Piet.

Zij had samen met andere lokale politici een door de SP (samen met FNV en Vrijwilligersraad Minima Amstelveen) georganiseerde bijeenkomst met statushouders uit Syrië bijgewoond, die bleken problemen met de Nederlandse taal te hebben in contacten met de behandelende ambtenaren. Die hebben vaak ook geen benul van de psychische gesteldheid van hun cliënten. Er is een schrijnend gebrek aan tolken, constateerden ook andere raadsleden.

Daarbij komt nog dat asielzoekers uit Syrië veelal in lagere posities te werk worden gesteld

Jacqueline Hocker

dan die waarvoor zij in het land van herkomst zijn opgeleid. Er moet, zei Jacqueline Höcker van AVA een betere communicatie tussen behandelaar en een statushouder komen.

Zwartboek

Volgens Van Ballegooien gaat het steeds beter met de inburgering

Stieneke Kruijer

van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Hij wees er op dat zij de eerste drie maanden rust kunnen nemen om te wennen aan hun nieuwe situatie, maar gaf toe dat hulpverleners soms moeilijk de omvang van psychische nood – die volgens Wil de Rhode van de SP veelal heel kort ter sprake komt na een wegens gebrek van een tolk vermoeiend intake gesprek – vast te stellen. Er onlangs een rapport van het Centraal Sociaal Planbureau verschenen, waarin de ernst van psychische problemen bij asielzoekers is omschreven. Op basis van onder meer dat rapport wil de gemeente aan de verbeterslag gaan. Ook is het de bedoeling in andere gemeenten in regio te kijken hoe die omgaan met statushouders.

Betrokken

De wethouder constateerde overigens dat Amstelveen het wat uitstroming naar regulier werk beter doet dan het landelijke gemiddelde, maar gaf toe dat taalbeheersing het grootste knelpunt is. “Ik ben wel getroffen door de enorme betrokkenheid van de  behandelende ambtenaren”, zei hij.

De SP is gekomen met een zwartboek vol cases over contacten van slecht door de gemeente behandelde statushouders. Dat moet niet in een lade verdwijnen, vond raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks, al vond zij het wel onjuist dat de SP er net voor de gemeenteraadsverkiezingen mee kwam. Dat nam ook Victor Frequin van de VVD eigenlijk de SP kwalijk.

1 REACTIE

  1. Volgens GL moet er nu naar dat zwartboek gekeken worden en de hr Frequin van de VVD nam het tijdstip van verschijnen de SP zeer kwalijk. Kom nou! Moet er voor de verkiezingen enkel maar een goed- nieuws show gegeven worden. Ik denk dat de kiezers gewoon de waarheid willen horen en ze zijn zelf heus wel in staat om te kunnen beoordelen of het allemaal onzin is.
    Juist als je zaken gaat verzwijgen wordt de burger wantrouwig. ( zie ICT affaire) of voelt zich bekocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.