De VVD in de gemeenteraad heeft schoon genoeg van het dumpen van afval naast vuilcontainers. Raadslid Janneke Leegstra vraagt dinsdag (5 juni) in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) wethouder Floor Gordon maatregelen ertegen te nemen.

Behalve die troep bij afvalcontainers is ook zwerfafval rond overvolle openbare prullenbakken Leegstra een doorn in het oog. Volgens haar fractie, die de laatste tijd  steeds meer klachten zegt te krijgen, neemt op verschillende plaatsen in de stad de ellende toe.

“Een schone en veilige leefomgeving is een basisbehoefte waar wat ons betreft niet aan mag worden getornd”, zegt Leegstra, woordvoerder ‘groene en verzorgde stad’ in de fracie. “Verrommeling in het straatbeeld heeft voor mensen een grote impact op het woongenot en soms ook het gevoel van veiligheid in de eigen wijk. Het is daarom belangrijk dat elke vorm van afval dumpen onmiddellijk wordt tegengegaan.”

‘Omgekeerd’

Het raadslid wijst er op dat dit jaar in heel Amstelveen omgekeerd inzamelen wordt

Janneke Leegstra

ingevoerd. Restafval wordt dan niet meer aan huis opgehaald, maar door bewoners zelf naar containers op – volgens de gemeente – loopafstand van de woning gebracht. Volgens de VVD zijn op meerdere locaties in de gemeente nieuwe ondergrondse containers gerealiseerd. Met extra maatregelen tegen verrommeling meteen ‘de goede toon worden gezet’, meent de fractie. “Hierbij kan geleerd worden van ervaringen in andere gemeenten in vergelijkbare situaties”.

Een belangrijke randvoorwaarde is volgens Leegstra dat de gemeente ervoor zorgt dat containers en prullenbakken regelmatig genoeg worden geleegd. Waar nodig moet de frequentie van legen op probleemlocaties naar haar mening worden opgevoerd. Ook pleit de VVD voor extra toezicht en handhaving bij containerlocaties. Gedacht wordt aan waarschuwingsborden, cameratoezicht en het opleggen van (hogere) boetes.

 

8 REACTIES

 1. Dit is nog slechts het begin van de ellende die de gemeente veroorzaakt met de ondoordachte en slinkse manier waarop zij het ‘nieuwe inzamelen’ van huishoudelijk afval invoert. Veel bewoners worden hierdoor ernstig benadeeld en dat zal te merken zijn.

  Geen woord over duurzaamheid, klimaatakkoord, geluidsoverlast
  Bewoners van ons gebouw hadden het prima voor elkaar met onze inpandige containerruimte, maar straks moeten wij 180 meter gaan sjouwen om onze afvalzakken in een ondergrondse afvalcontainer te dumpen. Met name voor oudere bewoners is dat ondoenlijk.

  De gemeente en raadsleden waren doof voor onze wensen, klachten en suggesties.

 2. Correctie: Die zin “Geen woord over duurzaamheid, klimaatakkoord, geluidsoverlast” hoort bij een andere reactie, namelijk over de KLM die de groei van het luchtverkeer wil aanjagen.

 3. Janneke Leegstra (VVD) wil elke vorm van afval dumpen onmiddellijk tegengaan. Dat is toch echt een kwestie van handhaving en daar houdt de liberale wethouder niet van.

  De gemeente moet alert reageren als bewoners melden dat een ondergrondse afvalcontainer vol is. Daar hoeven wij voorlopig niet op te rekenen. De gemeente wacht liever totdat de problemen zich beginnen op te stapelen.

 4. Goede en terechte observatie Mw. Leegstra. Wellicht moet u uw eigen VVD wethouder hierover eens aanspreken in één van de vele achterkamertjes die het stadhuis rijk is.

 5. Janneke Leegstra (VVD) heeft als enige raadslid gereageerd op de klachten en suggesties van onze VVE mbt de ingrijpende gevolgen die het ‘nieuwe inzamelen’ van huishoudelijk afval heeft voor de bewoners van ons gebouw aan het Stadsplein.

  Als bestuurders en hun ambtenaren daar maling aan hebben, kunnen raadsleden verder ook niet veel, behalve vragen stellen en eveneens met een kluitje in het riet gestuurd worden.

  Het is typerend voor Amstelveen dat men niet gekeken heeft naar ervaringen, werkwijzen en oplossingen in andere gemeenten.

  Jammer dat reacties tegenwoordig niet meer worden vermeld. Zodoende heeft dit weblog niet meer zo veel zin.

 6. App heeft gelijk dat de afstand tot de containers voor ouderen onder ons een probleem kan zijn. Dit geldt heus niet alleen voor het Stadshart. De VVD bij monde van mevr. Leenstra heeft gelijk. Er is veel verrommeling, maar de gemeente moet de hand ook in eigen boezem steken. Je kunt in die ondergrondse containers niets storten wat een beetje groter is dan een vuilniszak. Gevolg: mensen zetten het er naast.

  • Overigens wat handhaving betreft. Toen ik mijn oude schutting verving, had ik alle klein gemaakte stukken in de restafvalcontainer gedaan. De dag daarop stond al een ambtenaar op de stoep. Het bleek dat de restanten van mijn schutting tot bouwafval werd gerekend. Ik kreeg wel een prent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.