Martin Kortekaas

Op haar maandelijkse informele meeting (‘borrel’ geheten) op donderdag 7 juni (19.00 uur) .in P60 wil GroenLinks het hebben over vrijheid in de kunst en van de kunstenaar. Aanleiding is dat P60 vorig weekend heet aangekondigde optreden van een band cancelde omdat die elders nadrukkelijk nazisme had verheerlijkt. Bij de discussie is iedereen welkom.

Het ging om de omstreden death metal band Infernal War (foto boven). Na enige discussie op social media volgde het afblazen van optreden in P60. Maar een andere metal band, Marduk, trad wel op als hoofdact, hoewel ook die op zijn minst koketteert met het nazisme, constateert GroenLinks.

‘Uit de discussie op Twitter bleek weer eens dat er tal van vragen gesteld kunnen worden bij dit soort optredens. Is alles op een podium geoorloofd, is de vrijheid van de kunstenaar absoluut?’,  vraagt de partij zich af. Volgens haar mag de noemer kunst of cultuur nooit excuus zijn voor het propageren van anti-semitisme of rassenhaat.  “Het feit dat ik als ouwe knar de teksten van deze bands nog erger vindt dan de muziek, wil natuurlijk niet zeggen dat het dan verboden moet worden,” zegt GroenLinks-fractievoorzitter in de gemeenteraad Martin Kortekaas.

ChristenUnie

Hij wijst er op dat de ChristenUnie vorig jaar het optreden van een ‘satansband’ op Kerstavond wilde verbieden en dat toen veel mensen daar een beetje om moesten lachen. De vraag is volgens GroenLinks of de gemeente of de politiek zich wel bemoeien met wat er op een podium vertoond wordt. ‘Of moeten we het aan P60 overlaten, maar wat is dan het beleid van P60 bij het programmeren van omstreden bandjes? De vraag werd ook gesteld voor wie P60 eigenlijk dit soort optredens organiseert. Is er onder de Amstelveense jongeren zo’n grote metal scene?’, vraagt de partij zich ook af.

 

3 REACTIES

  1. Één vraag is niet gesteld.
    Mag iemand die zich Jewhammer noemt gesubsieerd zijn walgelijke kunstjes op het toneel vertonen van ons? Kunnen we ons geld wel beter besteden, dunkt me.

  2. Raar dat GL als Pol Pot (die genocide hoog in het vaandel had) aanhangers zich druk maakt over een vermeende naziband.

  3. Verheerlijken van nazisme is slechts toelaatbaar binnen de grenzen van de wet. Dus geen racistische uitingen. Antisemitisme = racisme. Gefundeerde en beredeneerde kritiek op wie of wat dan ook valt binnen ieders vrijheid van meningsuiting. Het overschrijden van regels van fatsoen mag slechts zolang de openbare orde daardoor niet wordt verstoord. Iedereen die zich beschadigd voelt door uitingen en gedragingen van anderen, kan bij het OM een strafklacht indienen of naar de rechter stappen of met een civiele eis tot schadevergoeding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.