Komende zondag (3 juni), de Amstellanddag, wordt de app van de Portugees Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk gelanceerd. Via dat kanaal komt met aan uitgebreide informatie over het uit 1614 daterende Rijksmonument. Burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel zal als eerste de app in werking stellen.

De nieuwe app is bedoeld om de vele verhalen verbonden aan de begraafplaats, toegankelijk te maken voor een breed publiek. Bezoekers kunnen door er gebruik van te maken een aantal speciale routes over de begraafplaats volgen. Zoals een Rabbijnenroute, een Koopliedenroute en een route die refereert aan Spinoza en de Gouden Eeuw. Ook kan een route worden gevolgd langs de mooiste grafstenen en andere hoogtepunten op de begraafplaats.

De app bevat zowel geschreven als gesproken tekst in twee talen, Nederlands en Engels. Elk item bestaat uit een basistekst die in veel gevallen is aangevuld en verdiept met extra informatie. De Nederlandse basisteksten zijn ingesproken door Hanneke Groenteman. De tekst wordt verder verrijkt met foto’s en documenten.

Verhalen

De app bevat 76 verhalen, gekoppeld zijn aan even zovele graven of plekken op de begraafplaats. Daarnaast zijn er 19 meer algemene verhalen, die een relatie hebben met de Joodse religie en/of de  400 jaar oude geschiedenis van de Portugese Joden in Nederland.

Door gebruik van GPS (Global Positioning System) kan de bezoeker op een kaart zien waar hij  zich bevindt. Op die manier is het eenvoudig de gewenste route te volgen.

De app kan door iedereen bij de ingang van de begraafplaats gedownload worden op de eigen smartphone of tablet. Beth Haim vraagt een kleine vergoeding van € 2,39 voor het downloaden van de app.

Ook op zondag 3 juni kan men van 12.30 uur af landschapsschilder Dolf Middelhoff aan het werk zien op Beth Haim. De begraafplaats, deelnemer aan de Amstellanddag, is de hele dag open voor publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.