B&W moeten er bezwaar tegen maken dat het plan voor uitbreiding van Uilenstede met 2500 studentenwoningen door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat is getorpedeerd. Unaniem nam de gemeenteraad woensdag een motie aan waarin dat wordt gezegd.

De gemeente wilde kantoorpanden in Kronenburg laten ombouwen tot appartementsgebouwen, maar de minister zei dat er niet meer woningen in het gebied mogen komen op grond van het Luchthaven Inrichtingsbesluit (LIB). De raad was teleurgesteld over die afwijzing.

B&W moeten nu op korte termijn praten met het ministerie over de situatie. Mogelijk moet het plan worden aangepast, om de proberen het plan – met behoud van de door de raad vastgestelde kaders – alsnog uit te voeren. De gemeenteraad wil gedetailleerd op de hoogte blijven en rekent daarvoor op geregelde informatie van het college.

ILT

Volgens D66 gebruikte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de plannen van Amstelveen bekeek, verouderde normen en laat die in Kronenburg wel hotels verrijzen. De ILT vond in het geval van de uitbreiding van Uilenstede dat het aantal woningen, ook al zijn het tijdelijke studentenkamers, zo buiten proportie was van wat is toegestaan dat zowel wat betreft veiligheid als gezondheid van toekomstige bewoners risico’s ontstaan.

Maar D66 wijst er op dat Gemeente Amstelveen en het Ministerie al twee jaar samen hebben gewerkt aan de realisatie van uitbreiding van campus Uilenstede. “Juist daarom kwam de afwijzing ook als een grote teleurstelling. Het gaat in het plan vooral om de transformatie van al lang leegstaande kantoren naar studentenwoningen. Medewerking van het Ministerie is daarbij noodzakelijk omdat Uilenstede onder de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan van Schiphol ligt”, zeggen de Democraten.

Teleurstelling

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zegt blij te zijn met de brede steun voor de door hem ingediende motie. “Ik hoop dat dit help het plan alsnog gerealiseerd te krijgen.

De raadsbreed aanvaarde motie spreekt uit teleurgesteld te zijn over de afwijzing van het plan en de noodzaak dat het alsnog realiseren van de extra jongeren- en/of studentenwoningen op campus Uilenstede, gezien de lange wachtlijsten.

D66-raadslid Stephanie Schilder merkt op dat haar partij zich al jarenlang inzet voor de bouw van woningen op Kronenburg. “De afwijzing kwam voor ons dan ook als een teleurstelling. Zelf woon ik op Uilenstede en merk ik hoe hoog de vraag is naar studentenwoningen. Ik zie deze motie dan ook als een signaal naar Den Haag om de afwijzing te heroverwegen. Er is in ieder geval voldoende steun vanuit Amstelveen voor het plan”.

In het nieuwe college-akkoord van VVD, D66 en PvdA wordt de transformatie van leegstaande kantoren naar huisvesting voor studenten en starters gestimuleerd.

 

 

 

2 REACTIES

  1. 2500 kamers. Dat is nog al wat. En waar blijven die woningen dan voor starters, lage middensector en de soc woningbouw? Oh die worden nu neergezet bij Zonnestein 🤢🤮.

    • Overigens wel goed dat men hier wat aan tracht te doen, maar ik vind wel dat men ook mag stimuleren dat studenten nog thuis blijven wonen als het kan. Het is heus niet nodig dat een 19 jarige student uit Amstelveen op kamers gaat, gezien de woningnood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.