Achter v.l.n.r: Berkhout, Ballegooijen en Ellermeijer. Voor: Raat en Gordon

Het nieuwe coalitieakkoord, op basis waarvan het college van B&W aan de slag wil, is een ambitieus verlanglijstje, maar de financiële kaders ontbreken. “Het moet ook allemaal worden betaald”, zei Herbert Raat, die met vier anderen (VVD, D66 en PvdA) woensdag tot wethouder door de gemeenteraad zal worden benoemd. Hij zelf wordt opnieuw de penningmeester van de stad. In de komende maanden worden de plannen uitgewerkt en bij de volgende begroting zal duidelijk zijn wat het kost, denkt Raat.

Nieuw in de Amstelveense politiek is de in Buitenveldert wonende Marijn van Ballegooijen van de PvdA, die op het laatste moment als kandidaat wethouder aanschoof, na een breuk met Burgerbelangen. Volgens VVD en D66 heeft hij aan het oorspronkelijke coalitie programma voornamelijk op sociaal gebied dingen toegevoegd. Naar zijn eigen zeggen is sociale huisvesting voor zijn partij belangrijk en denkt hij aan inbreiding van woningbouw. “Het sociale domein is voor ons heel belangrijk. Wij willen dat Amstelveners mee kunnen doen, dat er meer wordt gebouwd voor laag betaalden, minder schulden ontstaan en minder eenzaamheid burgers treft. Niemand mag iets tekort komen,” zei hij.

Volgens Herbert Raat hebben alle tien partijen in de gemeenteraad zich ‘goed’ opgesteld. Over Ballegooijen: “Wij zijn er trots op het beste PvdA-lid uit Amsterdam hierheen te hebben gehaald.”

Lokaal MKB

Floor Gordon (D66) zegt vooral een slag te willen maken op het gebied van het onderwijs, groen, duurzaamheid en zorg. Maar ook op het terrein van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken. Zij benadrukte dat de aandacht in de komende jaren niet primair zal liggen bij het binnen halen van internationale bedrijven, maar het lokale MKB voorop zal staan.

Rob Ellermeijer, die wonen overneemt van zijn VVD-partijgenoot Herbert Raat, constateerde dat er vooral in Amstelveen sprake is van een overspannen woningmarkt. Hij wil meer kansen scheppen voor jongeren. Aan de Poeloever gaat wat hem betreft de recreatie toenemen en hij ziet ook verdere expansie voor het Oude Dorp in de richting van de Amsterdamseweg, daarbij gebruik makend van de overkapping van de A9.

Hoewel Frank Berkhout (D66) ICT in zijn portefeuille heeft, is afgesproken dat hoofdpijndossier te laten dragen door het gehele team van B&W, omdat men er in feite op elk terrein mee krijgt te maken. Verder krijgt wat hem betreft het taalonderwijs een prominentere plek in het beleid. Met het gemeentelijke vastgoed wil hij het voorbeeld op het gebied van duurzaamheid geven.

Dualistisch

Ten aanzien van Schiphol houdt de gemeente de dualistische houding van het zowel hooghouden van de luchthaven als economische motor als het bestrijden van overlast. Ofwel: Groei die niet tot meer last voor de burgers mag leiden. Intussen strijdt de gemeente tegen het Luchthaven Inrichtingsbesluit (LIB) dat een rem zet op Amstelveense woningbouw, onder meer op jongeren- of studentenhuisvesting in Kronenburg als uitbreiding van Uilenstede. Raat wijst er op dat de gouden hoek van Amstelveen onder dezelfde aanvliegroute ligt. “De miljonairs van Amstelveen mogen er kennelijk wel onder wonen, maar jongeren niet.”

Cobra

Volgens het nieuwe college moet creativiteit zorgen voor het oplossen van veel problemen. Bijvoorbeeld bij de cultuur, nieuw onderdeel van Raats portefeuille. Op dat gebied moet om maar wat te noemen het roer om bij het Cobra Museum, nu jaarlijks meer dan miljoen euro subsidie van de gemeente ontvangend. “Wij zouden het leuk vinden als daar met nieuw elan wordt gewerkt aan een jaar op jaar niet sluitende begroting.”

Het nieuwe team gaf wel toe dat ook de personen van kandidaten voor B&W een rol hebben gespeeld bij het vormen van de coalitie. “De inhoud is leidend, maar je moet ook een team zijn”, zei Floor Gordon. De keuze op het laatste moment voor de PvdA heeft daarmee te maken, zegt ze. “Wij lagen al heel dicht bij elkaar.”

22 REACTIES

 1. Een vraagje…, nou een paar dus…waarom 5 wethouders? Waarop wordt het aantal wethouders gebaseerd? In Amsterdam 8, toch een stad met het 10voudige aan bewonersaantal van Amstelveen. En waarom maar 1 vrouwelijke wethouder?

  Gaat het aantal wethouders de belastingbetaler meer kosten? Allemaal zeer vage verslaggeving.

  En volgens de heer Raat ( durf de naam nauwelijks meer te noemen..), mogen miljonairs wel onder de aanvliegroute liggen, maar jongeren niet? Daar begint het al….Niemand zou onder die stinkende en lawaaierige aanvliegroutes mogen wonen.

  En waar blijft als opnieuw penningmeester R. met zijn verantwoording wbt de ICT?

  Paar vraagjes dus. Iemand een antwoord, of antwoorden?

   • Ik zal met naam en toenaam de verantwoordelijken noemen, alleen krijg ik dan mails, dat ik etc…etc…, dus ben voorzichtig. Maar we weten hoe of wat.
    Maar nogmaals, waarom 5 wethouders in Amstelveen?

  • Raat moet wel vermelden dat de gouden hoek al lang bestond, voordat de bulderbaan ontstond. Maw dit argument slaat nergens op. Ook heeft men daarna pas geluidsnormen ingesteld en zijn openbare gebouwen zoals de voormalige Michiel de Ruyterschool geïsoleerd . Ken uw geschiedenis, hr Raat!

   Ook laat men het ICT – hoofdpijndossier dragen door het hele team. Maw dekt de hr.Raat zich nu als penningmeester bij voorbaat al in dmv deze risicospreiding?

   Mevr. Gordon brengt te berde dat men ook als persoon door 1 deur moest kunnen. Was dit bij de vorige coalitie dan niet zo? Of werd de persoon van Veeningen en de kandidaat van bbA te licht bevonden?

   Vragen, vragen en nog eens vragen. Maar antwoorden?

   • Klopt,, mijn dochter werd op de Michiel de Ruijter 20 jaar geleden al ‘geïnviteerd’ tot onderzoek naar haar longen. Daarna nooit meer iets gehoord.

 2. Het ‘hooghouden van de luchthaven Schiphol als economische motor’ is in strijd met het streven van de coalitie naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De luchtvaart zal daarvan namelijk voor bijna 100% afhankelijk blijven en is dus de minst duurzame economische activiteit.

  Helaas fungeert dit weblog niet als forum voor publiek debat, want dan zou de coalitie zich uitgedaagd voelen om deze opmerkelijke tegenstrijdigheid te verdedigen.

  Herbert Raat (VVD) zei onlangs tegen het AVN dat Amstelveen vele miljoenen zal moeten gaan bezuinigen. Hierover staat niets in dit artikel. Ik vrees dat de term ‘verlanglijst zonder budget’ letterlijk moet worden opgevat. Raats capriolen en miskleunen in zijn vorige ambtsperiode hebben daar wel voor gezorgd.

  • De heer R is opnieuw penningmeester, dus opnieuw verantwoordelijk voor in- en uitgaven. Las vandaag overigens dat de heer R een brief heeft gestuurd, mede namens anderen over de post burgemeester van Amsterdam….ik ging subiet in een stuip. Kunt u zich de volledige on-transparantie van de Burgemeester van Amstelveen nog herinneren? Mevrouw in t Veld, die toch in achterkamertjes is benoemd en helaas na 3 jaar er de brui aan heeft gegeven? Lachen toch?

   https://www.parool.nl/amsterdam/-heropening-vacature-burgemeester-is-kardinale-blunder~a4598633/

  • Herbert R. schrijft in die brief dat de afweging om wel of niet burgemeester van Amsterdam te worden heel eenvoudig is: “Doe ik het wel of doe ik het niet?”

   Wij weten inmiddels dat Raat ál zijn afwegingen op die simpele manier maakt. Dat is de enige manier waarop hij kan denken: Eenvoudig, zonder rekening te houden met allerlei mogelijke consequenties.

   Iemand die niet meteen in de eerste ronde solliciteerde, is volgens R. en zijn companen daarmee per definitie ongeschikt voor het ambt van burgemeester. Als het werkelijk zo simpel is, kan het hele ambt maar beter worden afgeschaft. Burgers koesteren namelijk veel hogere verwachtingen.

   Die brief van onze toekomstige (en eeuwige) loco-burgemeester is even beschamend als verhelderend.

   • Wel toevallig dat al die kompanen bijna allemaal VVD-ers zijn. Het lachen vergaat je. Zou tzt wel eens een reactie van mevrouw in ’t Veld willen vernemen. Zal wel worden afgeschermd door de heer R. te A. en de heer E. te A. als zijnde 2 handen op één buik.

   • Volgens Raat was Mirjam in ’t Veld geschikt als burgemeester. Zij is echter vertrokken omdat zij te weinig steun kreeg. Van wie?

    • Van wie? De vraag stellen is hem meteen beantwoorden. De heer R te A heeft zijn kwalificaties als loco hiermee veilig gesteld. De achterkamertjes hebben hun werk gedaan. De ICT en de benoeming van in t Veld waren blunders die op het conto van deze heer geschreven kunnen worden.

  • Uit Raats brief blijkt dat hij een voorstander is van simpele afwegingen in de trant van ‘Doe ik het wel of doe ik het niet?’

   Zo kwam ook zijn beslissing tot stand om níet te investeren in het up-to-date houden van het gemeentelijke ICT-systeem, ook al was het zwaar verouderd en afgeschreven. Dat de consequentie van die eenvoudige afweging de gemeente (ons dus) zes miljoen euro kost, doet niet ter zake.

   Ook andere onbegrijpelijke beslissingen van Raat zijn nu te verklaren: Het waren voor hem domweg simpele kwesties, omdat de consequenties voor hem niet meetellen.

 3. Is er al een nieuwe kandidaat burgemeester Amstelveen? En hoe wordt zij of hij, gekozen? Want daar is de heer R te A opeens zo voor toch? Ben erg benieuwd!

  • De wet heeft een ingewikkelde procedure voorgeschreven voor de benoeming van de burgemeester. Een vertrouwenscommissie mag met de commissaris van de Koning praten (naar niemand geheimhouding, ook niet naar wethouders, schenden), waarna een voorstel van die CvK komt, waarmee de raad dan akkoord gaan en de minister benoemt.

   • En is die procedure in gang gezet sinds het vertrek op 1 oktober jl. Amsterdam wil nog steeds per juli een nieuwe burgemeester hebben.

    Maar Amstelveen???? We zitten nog wel even met Eenhoorn als 70+ jaar door de VVD (Johan Remkes) geparachuteerde niet in Amstelveen wonende burgemeester. Die zit er op deze manier zeker 1,5 tot 2 jaar.

   • Dus? Waarom pleit de heer R. te A. dan voor een open procedure? Als dat blijkbaar niet kan en mag? En waarom reageert hij dan op de procedure in Amsterdam? Hij zou minstens een open procedure in Amstelveen kunnen bepleiten. Laat Amsterdam haar eigen proces volgen en laat Amstelveen volgens de heer R. te A. zijn open visie uitvouwen naar een nieuwe burgemeester, waarbij iedere burger stemrecht heeft. En idd, hoe lang blijft die Eenhoorn nog waarnemend, vervangend en doctrinerend?

 4. We hebben wel allemaal plannetjes als coalitie maar nog geen budget in grote lijnen.
  Zouden ze dit ook pikken bij een bedrijfsfusie?

 5. Ze hebben wel een budget van 200 miljoen euro, dus dat is niet het probleem. Maar waarom moest weer een PvdA-wethouder gekozen worden en geen GroenLinks is voor mij begrijpelijk, want met Martin zou Herbert vaak ruzie maken en met Marijn niet.

  • Ik snap er ook helemaal niks meer van. Ook al stem ik al geen 13 jaar meer GroenRechts. Blijkbaar is verlies voor de heer R. te A. een pluspunt om te kunnen komen tot een overwegend verliescoalitie. Beetje scharrelen en hoppa de Loco kan weer voort zonder blijkbaar verantwoording te nemen over zijn eigen debacle over ICT en zorg. Als de heer R. te A. niet door deuren kan is iedereen van coalitie tot oppositie het daarmee mee eens blijkbaar. Is de oppositie aan te rekenen trouwens.

 6. Op papier heeft de PvdA toch wat meer puntjes binnen gesleept dan bij de vorige coalitie. Ik denk aan wonen, maar ik denk dat dat ook komt door de standpunten van GL ,SP en AVA op dit punt. Maar of dat ook echt gaat gebeuren? We wachten af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.