Connexxion (R-net) is samen met Flickbike met deelfietsen gestart in Amstelveen en Aalsmeer. Er komen daar ruim 80 fietsen bij 8 belangrijke haltes voor openbaar vervoer (OV) zodat reizigers sneller op hun eindbestemming kunnen komen.

Het gaat om een pilotproject van twee jaar. Connexxion en Flickbike kijken met de twee gemeenten en Vervoerregio Amsterdam hoe de deelfiets een volwassen onderdeel gaat vormen van de hele deur tot deur reis. Juist in de regio Amstelland-Meerlanden, waar op het gebied van weginfrastructuur veel staat te gebeuren, kan de deelfiets in combinatie met de elektrische R-net bussen van Connexxion een goed en duurzaam alternatief voor de autorit bieden, vindt het bedrijf.


Voorafgaand aan de introductie van de pilot zijn afspraken gemaakt met de gemeenten over onder andere de hoeveelheid fietsen en de locaties waar die beschikbaar zijn. Ook het handelen bij meldingen van foutief gestalde fietsen en het delen van informatie over het gebruik van fietsen is vooraf afgesproken. Flickbike zorgt er bijvoorbeeld elke ochtend voor dat fietsen weer netjes op OV-knooppunten staan, zodat de kans op misgrijpen minimaal is. Dit proces wordt voortdurend gemonitord.

Deur tot deur

“We denken dat de behoefte bij OV-reizigers aan zo’n deur tot deur oplossing groot kan zijn,” zegt Flickbike-oprichter Vikenti Kumanikin. “We willen uitzoeken hoe we op de beste manier een aanvulling kunnen bieden op het bestaande OV in Amstelland-Meerlanden. Daarbij kijken we naar onze eerdere ervaringen in Amsterdam: Daar zagen we al dat de meeste gebruikers kozen voor de deelfiets als OV  omdat haltes net te ver waren om te lopen. Met alle opmerkingen op de kwaliteit van de fiets zijn we ook flink aan de slag gegaan; de R-net deelfiets is op 8 punten verbeterd door de Amsterdamse firma Roetz, een expert die ook op grote schaal de NS OV-fietsen opknapt”.

Connexxion komt als onderdeel van de pilot met een campagne om het begrip deelfiets uit te leggen en het gebruik te stimuleren. De deelfiets kan geboekt worden via de Flickbike app. Er wordt gewerkt aan het opnemen van de R-net deelfiets in de Tranzer-app, zodat reizigers openbaar vervoer en de fiets via dezelfde app kunnen gebruiken.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.