Hoewel de gemeente er kennelijk anders over denkt, moeten er betere re-integratie komen in Amstelveen, vooral voor statushouders. Dat vindt ook de FNV, evenals sommige lokale politici in de oppositie, vooral de SP, bleek tijdens een vorige week donderdag gehouden bijeenkomst.

Die was georganiseerd door de FNV en Liesbeth Ninteman van de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA). Er stonden drie vragen centraal: Waar lopen de statushouders tegenaan? Wat kan beter? Wat is je droom?

De statushouders, voornamelijk uit Syrië, vertelden de aanwezigen wat zij in de afgelopen tijd allemaal aan onaangenaams hebben meegemaakt. De aanwezige SP-leden kenden de meeste casussen uit het Zwartboek 2.0. Maar er waren ook mensen die voor het eerst vertelden waar zij tegenaan liepen.

Ambtenaar

Nazir Husseini, burgerraadslid van de SP, vertelde hoe het hem als vluchteling uit Afghanistan is vergaan. In eigen land was hij officier bij defensie. In Nederland moest hij eerst inburgeren en de taal goed leren en daarna gaan werken. Hij kreeg een contract voor zijn neus om als tuinman aan de slag te gaan, hoewel hij geen verstand had van bloemen en planten. Een vriend adviseerde Nazir naar ander werk op zoek te gaan en die verscheurde het contract. Nazir kreeg daarop een korte aanvullende opleiding, waarna hij als ambtenaar bij Rijkswaterstaat aan de slag kon. Daar werkt hij nu ruim 18 jaar naar volle tevredenheid.

Betalen

Inburgeraars moeten zélf hun cursus inburgering betalen en op basis van de participatiewet worden sommige statushouders in Amstelveen al na drie maanden naar het re-integratiebureau Matchez gestuurd.

Kees Kaslander (CDA Aalsmeer): “Matchez wordt te vroeg ingeschakeld. Dat zou pas moeten nadat eerst de Nederlandse taal goed is geleerd. In Aalsmeer hebben verschillende statushouders aangegeven meer tijd nodig te hebben om de taal goed onder de knie te krijgen en die ook gekregen”.

In Amsterdam worden aanvullende beroepsgerichte cursussen aangeboden. De statushouders die in eigen land diploma’s hebben gehaald en die laten waarderen, vinden dat daar naar gekeken moet worden bij het bemiddelen naar werk.

Bijzaak

Marina Casadei (SP Amstelveen): “In Amstelveen moeten mensen zo snel mogelijk aan het werk en wordt er niet of nauwelijks naar iemands kennis en vaardigheden gekeken. Ook de beheersing van het Nederlands lijkt een bijzaak te zijn”. Een statushouders die goed Engels spreekt bevestigde dat. Hij en kreeg te horen met zijn Engels meteen aan het werk te kunnen. De aanwezigen leken het erover eens dat een goede beheersing van het Nederlands heel belangrijk is en de kansen van statushouders op de arbeidsmarkt verbetert.

De statushouders, zo bleek, willen vooral graag iets doen wat aansluit bij hun ervaring en interesse. Iemand wilde graag een cursus boekhouden op zijn Nederlands, een ander de drie jaar optimaal gebruiken om het hoogste niveau Nederlands te halen en weer een ander Matchez het liefste uitschakelen. Een van de wensen was de wethouders en politici uit de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer te blijven uitnodigen voor bijeenkomsten.

1 REACTIE

  1. In vele gevallen kan er ook een win win situatie ontstaan. Neem nu het hierboven geschetste geval. Ik denk dat de hr. Husseini meer belastinggeld heeft opgebracht als werknemer bij Rijkswaterstaat dan als werknemer bij een hoveniersbedrijf of in de kassen. Dat is ook gunstiger voor de BV Nederland. Maw men moet meer kijken naar de opleiding in het land van herkomst en daar de tijd van inburgering op aanpassen, maar de gemeente Amstelveen laat nu veel te veel talent verloren gaan door iedereen over 1 kam te scheren. Ik vind als het duidelijk is dat de motivatie van een individu erg hoog is om het Nederlands te leren, moet je hem niet in een werkomgeving zetten waar hij dat niet leert, vakkenvullen, op de veiling waar je misschien aardig Pools leert, of hamburgers bakken, terwijl hij ook misschien een opleiding heeft die voor ons waardevol kan zijn.
    En het is altijd nog de kosten gaan voor de baat uit, maar deze levenswijsheid schijnt niet tot het adagio van de gemeente te behoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.