De balletvoorstelling Manon (MacMillan) in The Royal Ballet House London is op 7 mei (19.30 uur) semi-live te zien in Cinema Amstelveen aan het Stadsplein. De deur gaat een half uur voor de voorstelling open en de geschatte tijdsduur us 2 uur en 35 minuten, inclusief twee pauzes. Voor aanvang en in de pauze verzorgt The Royal Opera House een introductie en achtergrondinformatie. Deze interviews worden deels ondertiteld.

Net op het moment dat Lescaut zijn zus Manon wil verkopen aan de hoogste bieder, ontmoet ze Des Grieux en wordt verliefd op hem. Hij ontvoert haar naar Parijs, maar als Mijnheer G.M. Manon een luxeleven aanbiedt als zijn maîtresse, kan ze niet weigeren. Onder aanmoediging van Lescaut probeert Des Grieux door met kaarten vals te spelen Mijnheer G.M zijn fortuin af te troggelen . Ze worden betrapt en Manon wordt gearresteerd wegens prostitutie en naar New Orleans gedeporteerd. Des Grieux gaat haar achterna en ze ontsnappen, waarna Manon sterft van uitputting.

Dramatisch

Kenneth MacMillan baseerde zich voor Manon op de 18e-eeuwse Franse roman waarop zowel Massenet als Puccini eerder hun opera’s hadden geënt. De première op 7 maart 1974 werd gedanst met Antoinette Sibley en Anthony Dowell in de hoofdrollen. Het ballet bleef repertoire houden bij The Royal Ballet en werd  al snel exemplarisch voor een nieuw, volwassen en dramatisch dansgenre.

Wispelturig

MacMillan wist met zijn ballet sympathie te wekken voor de wispelturige Manon en haar pogingen om te ontsnappen aan de armoede. De ontwerpen van zijn vaste designer Nicholas Georgiadis sluiten daarbij aan en benadrukken de tegenstelling tussen overdadige luxe en troosteloos gebrek. MacMillans spectaculaire ensembles voor het hele gezelschap geven een even levendig als gedetailleerd beeld van de verschillen tussen het leven in Parijs en New Orleans. Maar het zijn de hartstochtelijkepas de deuxvan Manon en Des Grieux- de emotie van MacMillansRomeo and Julietdringt zich op – die het tragische verhaal dragen en vanManoneen van MacMillans meest indringende drama’s maken.

Cinevillepashouders betalen een toeslag van € 15,00.

De laatste productie van The Royal Opera House, seizoen 2018 is The Swan Lake op  maandag 18 juni om 19.30 uur.

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.