Hoewel de gemeente wil communiceren dat het anders is, kunnen burgers er beter rekening mee houden dat – na de verkiezingstijd – de politieke arena een gesloten terrein is. Zwijgen is er goud. Communicatie met het gewone volk beperkt zich voornamelijk tot reclame. De burgemeester riep bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad wel op tot ‘radicale transparantie’, maar dat is een kreet die vooral geen waarheid mag worden. Een sprookje.

In zwijgen als het graf geven B&W het voorbeeld en de politieke coalitie waarop dat college steunt neemt dat graag over. En die vormt de meerderheid in de gemeenteraad. Oppositiepartijen brengen – vooral aan het begin en einde van de rit (als verkiezingen net zijn geweest of weer lonken) – nog wel eens narrige berichten naar buiten, maar ook daarin lijkt reclame overstijgend aanwezig.

Politieke verschillen worden in de raadzaal, waar dat zou moeten, nooit tot op het bot uitgevochten. Het moet leuk blijven, lijkt de alles overheersende mores. Het verlangen alles vriendelijk te laten verlopen is bij raadsleden al gauw sterker dan dat naar het uitspreken van kardinale politieke verschillen. Toch moeten die er zijn, want anders zouden er geen tien partijen in de raad zitten, maar zij komen voornamelijk in verkiezingstijd tot uiting. En ook dan uiterst matig. Tussen de gedoodverfde coalitiepartijen valt helemaal geen of nauwelijks wit te ontdekken. En ach, elk van die tien partijen wil een groen, veilig, sociaal en duurzaam Amstelveen, waar ook nog gewoond kan worden. Maar voor de woningnood bij vooral minder bedeelden heeft geen van de tien partijen een oplossing, dus het is in elk geval op dat punt zinloos er één te kiezen.

Landelijk

Een landelijk verschijnsel, mogelijk in Amstelveen navranter aanwezig dan elders, is dat vooral lokale openheid het onderspit delft. De politiek lijkt mede verpest doordat redacties van plaatselijke media zwaar onder druk staan. Ook dat verziekt de communicatie naar de burgers. Ten onrechte heet het reclamebureau van B&W een communicatieteam. Onzin natuurlijk. Als het glas goeddeels leeg is, meldt het geenszins dat er tachtig procent uit is, maar dat er twintig procent in zit. Terwijl media onder persberichten genoemde advertenties worden bedolven, kwam er helemaal niets van die club nu er een ICT-crisis op het raadhuis is uitgebroken. In een geheime vergadering werd de gemeenteraad geïnformeerd, met de mededeling dat de leden niets naar buiten mogen brengen. En daar bleef het bij. Nou ja, er moet bijna  drie miljoen op tafel komen en in de toekomst nog eens vier miljoen. Tja, dat moet helaas wel in de openbaarheid van de gemeenteraad worden gevoteerd. Pas na de verkiezingen natuurlijk, want de coalitie bestaat ook uit partijen…

Doolhof

Doorgaans lijkt alles goed te gaan in dit Amstelveen. Soms zegt iemand voorzichtig dat niet álles goed gaat, maar de feiten daarachter ontbreken. Wie met een zwartboek vol concrete gevallen durft te komen, zoals de SP op een nogal onhandig moment deed (het was verkiezingstijd), wordt bijna per definitie niet serieus genomen. Hetgeen de politieke meerderheid er ook van weerhoudt de aangedragen verhalen te onderzoeken en zo mogelijk te weerspreken. Alle partijen zeggen ‘de kwetsbaren’ te willen helpen, mits die maar niet met naam en toenaam in het vizier komen. Het is gemakkelijker in algemeenheden te vervallen.

Voor de gemiddelde burger wordt de uitgang van het politieke doolhof gewoon door de Tweede Kamer gedicteerd. Behoudens de minimale lokale partijpolitiek, loopt de meerderheid van de burgers gewoon Rutte, Pechtold of Klaver achterna. Hun populariteit (of het tegendeel) is zonder meer te vertalen naar het Amstelveense electoraat.

Steeds duidelijker wordt de roep dat lokale partijen het eigenlijk in gemeenten voor het zeggen moeten krijgen, omdat de Haagse ideologie lokaal eigenlijk kant noch wal raakt. Daar ben ik het wel mee eens, hoewel in Amstelveen de eerste en lange tijd enige plaatselijk partij, Burgerbelangen, een bijwagen van de regerende VVD en D66 is geworden. Opnieuw vormen die drie de coalitie. Er verandert dus niets. Gelukkig, zegt de meerderheid. Helaas, vinden sommigen…

10 REACTIES

 1. Johan Bos laat als lokale journalistieke waakhond zijn tanden zien. Dat werd tijd, want zo gaat het echt niet langer. Er moet een einde komen aan de politiek-bestuurlijke-ambtelijke hofcultuur van het Paleis aan De Poel.

  In de gemeenteraad zitten niet tien partijen maar tien klonen van één dominante partij. Die dansen allemaal naar de pijpen van de Rattenvanger (VVD). Die moet maar eens gaan voelen wat democratie écht betekent, namelijk dat het daarin niet allemaal draait om hem en zijn hobby’s, maar om de burgers en hun algemene belang.

 2. Helaas is dit nieuwe weblog van JB veel minder overzichtelijk dan zijn vorige. Er zijn te veel en te grote foto’s, je kunt niet zien of er nieuwe reacties er zijn, de afstand tussen het artikel en de reacties is te groot en bij de titels van artikelen en columns zou moeten staan hoeveel erop is gereageerd.

  Op deze manier functioneert dit weblog niet meer als forum voor lokaal publiek debat, terwijl die juist zo noodzakelijk is. De Amstelveense politiek verdient tegenspraak, want wij worden gepiepeld door (oud)voorlichters.

  • Ach, er komen meer views binnen dan voorheen. Misschien ander publiek? Het zou trouwens vreemd zijn als u niet ook van het maken van lay outs en websites ontwerpen meer dan iemand anders verstand hebt. Nu het toch niet functioneert neemt u waarschijnlijk afscheid?

   • J.B. het aantal views is niet realistisch. De teller bij het ‘oogje’ icon wordt ook verhoogd bij een page refresh.

 3. Helaas voor u en voor mij, maar ik ben op uw forum aangewezen. Er is namelijk geen alternatief. U bent de monopolist van het lokale publieke debat. U hoeft zich dus niets aan te trekken van klachten, wensen en aanbevelingen. Democratie op z’n Amstelveens.

 4. Ik geloof er niets van dat deze nieuwe versie van uw weblog meer pageviews oplevert. Dat kán gewoon niet, want hij is minder overzichtelijk en ook minder actueel.

  Ik denk dat het aantal pageviews wordt opgekrikt door mensen die een bloedhekel hebben aan een open publiek debat dmv reacties.

  Reacties krijgen nu veel minder aandacht. Er zijn vast mensen die dat prima vinden: De kritische burger moet zijn kop houden.

  • Inderdaad is het soms wel eens vervelend dat je niet direct de nieuwste reacties en berichten kunt zien. Maar deze vorm van de hr. Bos draait net. Ik vind het visueel wel aantrekkelijker geworden en meer bij de tijd.

  • Die visuele aantrekkelijkheid van dit nieuwe weblog gaat ten koste van de inhoud, overzichtelijkheid en functionaliteit. Het is maar wat je belangrijk vindt.

  • Kees, het is ALTIJD vervelend dat je niet de nieuwste reacties en berichten kunt zien.

   Zodoende functioneert dit weblog helaas niet meer als forum voor lokaal publiek debat, tot vreugde van degenen die niet houden van tegenspraak, kritiek en discussie.

 5. De oplossing voor de woningnood voor de “lagere bedeelden” , zoals buschauffeurs, verplegend personeel, onderwijzend personeel enz. zal er niet zijn, maar men kan er wel iets aan trachten te doen door voor die groep ook te bouwen, tenslotte neemt woonruimte voor de “ lager bedeelden” heel wat minder plaats in dan een 13 kavels voor stadsvilla’s, zoals aan de Lindenlaan in de keizer Karelpark buurt . Op dezelfde ruimte is zeker ruimte voor een vijftigtal appartementen . Maar ja die stadsvilla’s brengen geld op wat we nu mooi kunnen gebruiken om het ICT gat op te vullen. Dat noemen wij hier sparen voor de toekomst. Wat een beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.