Peter Bot

Om gezondheidsredenen trekt wethouder Peter Bot van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) trekt zich uit de coalitie met VVD en D66 terug. Wie hem namens zijn lokale partij opvolgt in het nieuwe college van B&W, is onduidelijk. Voor zover al kandidaten bekend zijn, wil fractievoorzitter Ruud Kootker er niets over zeggen. Hij zegt eerst te gaan praten ket de coalitiepartners VVD en D66.Als alles in kannen en kruiken is, mogen de kiezers pas wat weten. Kennelijk gaat, nu de verkiezingstijd voorbij is, de gebruikelijke plaatselijke politieke geheimzinnigheid weer door.

Het betekent intussen dat op Herbert Raat (VVD) na een geheel nieuw college aantreedt.

Ruud Kootker

Naast Raat treedt een tweede VVD-er er in aan en de vraag is of Maaike Veeningen van D66 terug komt. In elk geval is fractievoorzitter en coalitie-onderhandelaar Floor Gordon kandidaat voor een wethouderszetel. Mocht Veeningen blijven dan treedt Gordon mogelijk naast haar aan. Voor de VVD wordt raadslid Rob Ellermeijer steeds vaker als tweede wethouder genoemd. Het vorige college bestond uit Raat, Bot, Veeningen en Jeroen Brandes (PvdA), die plotseling om persoonlijke redenen afviel en wiens partij ook niet terugkeert in de coalitie.

Volgens voorzitter Paul van der Meer van Burgerbelangen is het ‘ongelooflijk triest’ dat Bot moest besluiten niet in het college terug te keren. Politiek gezien had volgens hem het vertrek van Bot op geen slechter moment kunnen vallen, maar het respecteert volledig diens beslissing.

Werkdruk

“Peter is een geweldige wethouder en natuurlijk hadden wij hem graag teruggezien in het nieuwe college. Maar iemands gezondheid gaat boven de politiek. Wij kunnen en willen niet anders dan hem ontzettend bedanken voor zijn enorme inzet en hem een goed herstel toewensen”, zegt Van der Meer. Bot nam zijn besluit op dringend advies van artsen. “De werkdruk  heeft de afgelopen jaren een forse aanslag op mijn gezondheid gepleegd”, zegt hij. “Daardoor ben ik niet in staat mij de komende vier jaar opnieuw met zoveel energie in te zetten voor Amstelveen als noodzakelijk is voor deze functie. Ik wilde nog heel graag een nieuwe bestuursperiode aangaan, maar heb geen andere keuze dan mijn gezondheid voor te laten gaan en mij terug te trekken.”

Van der Meer beseft dat de beslissing ook voor de coalitiepartners als een donderslag bij heldere hemel komt. De partij zegt dat VVD en D66 goed zijn geïnformeerd over de ontstane situatie. De coalitievorming, die trouwens vrijwel klaar is, wordt wat bbA betreft voortgezet en de partij komt met een nieuwe kandidaat wethouder.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.