Volgens GroenLinks nemen Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad niet serieus. In elk geval niet bij de  zoveelste crisis op ICT-gebied en het nadrukkelijk geheim houden daarvan tot na de verkiezingen, meent fractievoorzitter Martin Kortekaas. Meteen na die verkiezingen werd de rekening voor achterstallig ICT-onderhoud gepresenteerd aan de raad. Of die maar even bijna drie miljoen euro wilde voteren. En later tenminste nog eens vier miljoen. Ook de lokale partij Actioef voor Amstelveen (AVA) zegt ‘verbijsterd’  te zijn door de ICT-ellende. 

GroenLinks wil wel eens horen hoe de burgers daar nu over denken. Wie wil kan er zijn ei over kwijt op donderdag 3 mei in P60 aan het Stadsplein, van 19.00 tot 21.00 uur.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

Over de zoveelste ICT-crisis bij de gemeente zegt Kortekaas: “Deze keer blijkt dat de hardware al een tijd niet goed werkt en in feite op instorten staat. Het college van Burgemeester & Wethouders komt pal na de verkiezingen met dit slechte nieuws en vraagt de gemeenteraad nu met spoed om 2,8 miljoen euro extra, later dit jaar is minimaal nog eens 4 miljoen nodig.”

Al besteed

Volgens Kortekaas nam interim burgemeester Bas Eenhoorn de politieke verantwoordelijkheid en stemde die er mee in dat het geld al werd besteed voordat de raad het voorstel heeft goedgekeurd. GroenLinks Amstelveen vindt de gang van zaken niet acceptabel en wil een audit op de aansturing van de gemeentelijke IT.

Om de haverklap ging het in de afgelopen drie jaar mis meet de gemeentelijke  computersystemen. Die draaien traag en liggen soms plat, zodat afdelingen slecht of niet kunnen werken. Incidenteel zijn medewerkers zelfs naar huis gestuurd. De gemeentelijke kantoorautomatisering blijkt te draaien op een centrale server die uiterlijk 1 juli vervangen moet zijn om nog grotere problemen te voorkomen. Het college van B&W vraagt de raad nu met spoed om 2,8 miljoen euro extra om de hardware zo snel mogelijk te vervangen. Dat had al jaren eerder moeten gebeuren, maar het college heeft noodzakelijke investeringen voor zich uit geschoven en mooi weer gespeeld met het geld dat geïnvesteerd had moeten worden, zegt GroenLinks.

Bij eerdere IT crises drong die partij steeds aan op betere aansturing en sneller informeren van de raad. Maar B&W hebben die wens naar de mening van Kortekaas volledig genegeerd. “Wij kunnen niet anders dan concluderen dat het slechte nieuws van deze IT hardware crisis over de verkiezingen heen is getild is en vinden dit niet acceptabel,” zegt hij.

Instorten

Dat de gemeentelijke hardware op instorten staat, was volgens hem bij de gemeente al eerder bekend. “In oktober vorig jaar is er al een rapport over opgesteld, maar de raad is pas na de verkiezingen geïnformeerd.” Desondanks lijkt naar zijn mening het voorstel van B&W aan de gemeenteraad wel haastwerk, vooral financieel opzicht. Hij zegt dat de gemeenteraad op een nieuwe versie wacht, die kennelijk in een strikt geheime bijeenkomst aan raadsleden is toegezegd, kort voor de behandeling van het probleem door een raadscommissie.

Truc

In die nieuwe versie zal de gemeenteraad worden gevraagd het geld niet op de normale manier te betalen, maar voor te schieten, waarna het de komende jaren uit de pot vervangingsinvesteringen wordt terugbetaald. GroenLinks: ‘Deze truc is nodig om Aalsmeer mee te laten betalen aan de vervanging van de hardware. Bij de behandeling in de raadscommissie vorige week moest het college hoe dan ook toegeven dat een deel van het geld al is uitgegeven om nieuwe computers te kopen, die zelfs voor een deel al zijn geïnstalleerd.’

Kortekaas: “De gemeenteraad heeft het budgetrecht. Het kan niet zo zijn dat B&W de extra 2,8 miljoen al uitgeven voordat de raad dit heeft goedgekeurd.”

Audit

GroenLinks wil de gevraagde miljoenen alleen beschikbaar stellen als er een audit op de aansturing van de IT functie bij de gemeente komt. Met aandacht voor zowel de ambtelijke aansturing, de politieke rol van B&W en de gewenste rol van de gemeenteraad. Ook veel andere partijen in de raad willen een onderzoek naar de IT crisis, zegt GroenLinks.

De gemeenteraad zal in de volgende raadsvergadering op 16 mei beslissen welke vorm dat onderzoek moet krijgen.

Onderzoek

Actief voor Amstelveen (AVA) wil een raadsonderzoek, zeg maar de plaatselijke variant van een parlementaire enquête in de Tweede Kamer. Een zwaar middel, heeft de fractie toe, maar het gaat naar haar oordeel ook over vele miljoenen. “Wellicht kan een grondig onderzoek voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst weer gebeuren.”

AVA zegt verbijsterd te zijn, vooral omdat het toekomstige college al heeft gemeld dat er de komende jaren voor miljoenen moet worden bezuinigd.

 

 

8 REACTIES

 1. Over het ict-schandaal zijn op dit forum al drie artikelen geplaatst. Helaas staan zij in drie verschillende categorieën worden en worden zij niet vermeld onder ‘Gerelateerde artikelen`. Die artikelen zijn dus niet meer te vinden.

 2. Burgemeester Eenhoorn (VVD) is Nationaal Commissaris Digitale Overheid.
  Pijnlijk.

  In zijn eerste interview na zijn aantreden zei Eenhoorn dat in Amstelveen alles er goed uitziet en dat de financiën op orde zijn. (Bron: AmstelveenZ, dec. 2017.)

  Mbt het vroegtijdige vertrek van de vorige burgemeester vroeg hij zich wel af: “Schort er iets in de bestuurscultuur of in het democratisch proces in Amstelveen?”

  Hopelijk weet hij inmiddels het antwoord op die vraag. Er is veel werk aan de winkel.

  “Wees transparant,” was Eenhoorns vermaning aan de gemeenteraad..

 3. Grote woorden weer van Groen Links. En een kilo boter op het hoofd, want dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dus als Groen Links er een nummertje van had willen maken, dan had ze dat een half jaar geleden al kunnen doen. Maar ja, maar toen leefde kennelijk nog de hoop dat ze deel konden konden gaan uitmaken van het college. Nu die kans verkeken lijkt gaan ze weer vol op het orgel.

 4. Heeft GroenLinks boter op het hoofd? En hoe zit het dan met degenen die verantwoordelijk zijn voor dit schandaal?

  Van ieder apparaat of systeem is vanaf het begin bekend wanneer het geserviced, ge-updated en vervangen moet worden.

  De verantwoordelijke bestuurders hebben dat om budgettaire en populistische redenen uitgesteld. Er werd goede sier gemaakt met geld dat aan het ict-systeem besteed had moeten worden.

  De naam van de verantwoordelijke wethouder van Financiën is nog steeds niet genoemd..

 5. Dan noem ik die naam…..wethouder Raat is toch diegene die over elk onderwerp gaat? Alhoewel ik begreep uit de media, was Brandes verantwoordelijk voor de ICT. Is Veeningen nu niet diegene die zijn portefeuille heeft overgenomen? Zij, verantwoordelijk voor die ‘Drol’ en het Cobra? Dat enge Poelzwembadje etc..Amstelveen begint op het torentje van Rutte te lijken. Beetje spelen met belastinggeld, beetje pleasen naar de happy few etc..

  Mocht er een hard onderzoek komen waar blijkbaar AvA op zinspeelt, kunnen dan die ‘verantwoordelijke’ wethouders ter verantwoording worden geroepen? Dus die Raat en Veeningen? Die samen blijkbaar ons belastinggeld hebben gedoneerd aan zaken waar de gemiddelde Amstelvener nooit voor gekozen zou hebben? En de ICT aan hun laars hebben gelapt? Dat laatste was de verantwoordelijkheid van Brandes…………………………….Wat doen die lui daar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.