Peter Bot

Participatie van omwonenden leek er zo goed te zijn, maar de politiek is er achteraf toch niet onverdeeld bij mee. Dinsdagavond sprak de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN), die samen met die van Burgers en Samenleving vergaderde, over de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan in verband met de bouw van zes dure vrijstaande woningen aan Zonnestein 66.

Daar zouden eerst (goedkopere) appartementen komen, maar bewoners liepen tegen het

Arnout van den Bosch

daarvoor benodigde grote gebouw te hoop. Via twee processen voor de Hoge Raad strandden de plannen, bracht demissionair wethouder Peter Bot de raad in herinnering. Hij gaf tenslotte de regie uit handen, zei dat de project ontwikkelaar het maar met de omwonenden moest uitzoeken en zorgde er voor dat de gemeente de zaak faciliteerde.

Bezwaren

Pier Rienks (CDA)

Maar de bouwplannen die nu op tafel liggen stuiten ook weer op bezwaren van omwonenden. Dat bleek uit wat een inspreker zei. “Is dit nou echt het hoogst haalbare?”, vroeg raadslid Arnout van den Bosch zich af. Dat deden ook tal van raadsleden in andere fracties. Piet Rienks (CDA) herinnerde zich nog hoe Bot het begrip ontslakken voor de bouw introduceerde. Dat had volgens Rienks te maken met alles bewust aan bewoners en project ontwikkelaar overlaten. Naar zijn mening is het project geen doorslaand succes geworden. Het CDA pleit vooral voor middeldure huurwoningen.

Van alle kanten werd op evaluatie aangedrongen en Tim Lechner van Actief voor Amstelveen (AVA) pleitte voor meer betaalbare woningen. Hij wilde ook wel weten of de nu de bouwen kapitale huizen bewoond worden door de eigenaren of in handen komen van beleggers.

Nooit goed

Intussen constateerde raadslid Aslanjan (D66) dat het eigenlijk nooit goed is. “Als

Tawros Aslanjan (D66)

bewoners er niet goed bij worden betrokken niet en als we het aan hen overlaten ook weer niet”, zei hij. Intussen is zijn partij wel voor vergaande participatie van burgers, maar zij had ter plaatse toch liever appartementen gezien. Anderzijds met het kaders stellen door de gemeenteraad niet leiden tot het volledig dicht timmeren van plannen, zei hij.

Van den Bosch constateerde dat het project is doorgeslagen. “Maar hebben we nu iets gekregen waar we blij mee zijn?” vroeg Patrick Adriaans van de SP. Het is de centrale vraag in politieke evaluatie.

2 REACTIES

  1. Wanneer begint men nu eens met woningen voor starters en voor doorstromers tot €1000, —. Dan hebben we het nog niet over groepen waar men hier behoefte aan heeft zoals politie, onderwijzend en zorgpersoneel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.