De kans bestaat dus dat er vijf wethouders komen. De oude coalitie telt vier partijen  – VVD, D66, Burgerbelangen (bbA) en PvdA – die elk een wethouder leverden. De nieuwe bestaat uit de eerste drie, maar het aantal wethouders zal niet dalen.

Voor de PvdA zat Jeroen Brandes in het college, maar die viel weg. GroenLinks aasde op een wethouderszetel, maar formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) meenden dat Burgerbelangen toch dichter bij hen stond en zagen de Groenen niet zitten, die hun hand kennelijk overspeelden door al in verkiezingstijd hoog over een complete gemeentelijke cultuurrevolutie van de toren te blazen.

Om weer met vier wethouders in B&W terug te keren, komen er twee van de VVD, kan men in politieke kringen horen. De naam van Rob Ellermeijer wordt genoemd. Het zou beteken dat in de fractie weer ruimte komt voor Victor Frequin, een raadslid in het electorale geweld  op de kandidatenlijst buiten de boot viel. Maar of D66 het pikt dat er van de andere liberale partij twee komen, is de vraag. Daar kampt men met het probleem dat men misschien enerzijds Maaike Veeningen haar bestuurlijke baan wel wil laten houden, maar ook Floor Gordon te kennen gaf graag wethouder te willen worden. Als Raat en Peter Bot (bbA) daarin meegaan, komen er dus vijf.

In dat geval verschuilt men zich achter het plotseling toegenomen werk, leert de geschiedenis, die verscheidene maken een wethouder meer op leverde of één minder als het werk weer even plotseling minder was geworden. Volgens het college zelf dan. Er lag natuurlijk een politieke overweging, zo niet een ruzie, aan ten grondslag, maar die ontkende men voor de kiezer. Dat heet transparantie in Amstelveen.

5 REACTIES

  1. ‘Een complete gemeentelijke cultuurrevolutie’ was precies wat politiek, bestuurlijk en journalistiek Amstelveen nodig had.

    Het is dus jammer dat GroenLinks niet de mogelijkheid krijgt om die te realiseren. Pas als dat niet was gelukt, had men kunnen zeggen dat die partij te hoog van de toren had geblazen.

    Nu is GL echter simpelweg buitenspel gemanoeuvreerd door de handige jongens en meisjes die niet zo van verandering houden, zeker niet als dat ten koste gaat van hun gezellige onderonsje.

  2. Meer of minder wethouders maakt al decennia lang deel uit van politieke overwegingen. Naar mijn idee is het een beetje naïef om te veronderstellen dat het anders zou zijn of zou zijn geweest. Transparant of niet.

    Het een sluit het ander echter niet uit. Dus ja, waarom zou het ook niet met meer of minder werk te maken kunnen hebben? Of zwaardere portefeuilles als gevolg van overheveling van taken naar de gemeente? Of juist andersom? Misschien waren er écht te weinig wethouders in de afgelopen periode. (Ik ken gemeenten die veel kleiner zijn dan Amstelveen waar nu 6 wethouders in het college komen) Inspelend op de actualiteit kan ik me zo voorstellen dat er een ‘zwaargewicht’ op de ICT-portefeuille komt en misschien kwalificeert Floor Gordon zich daar wel voor. Even afgezien van het feit dat de voorgenomen besteding van enkele miljoenen inderdaad volledig aan het zicht van de Amstelveens burger is ontrokken. Misschien kan Amstelveenz dáár eens een poll over afnemen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.