“Hij is een fontein van leugens en halve waarheden”, verwijt Bert Wagendorp in de Volkskrant president Trump van de USA. Zou er in het Witte Huis dan toch gewoon een politicus zitten? Men zegt altijd dat hij vooral zakenman is, maar Wagendorps analyse wijst volgens mij toch ook in de richting van de politieke arena.

Daar is men in om de waarheid heen draaien gespecialiseerd. Informatie van de gemeente en de fracties is doorgaans reclame. Ik zal de laatste wezen die zegt dat advertenties nooit mensen informeren, maar de politiek komt doorgaans met heikele onderwerpen pas voor het voetlicht als het niet anders kan door druk van een of andere actie of doordat media er om vragen.

Democratie

Lokaal geldt het nog meer dan landelijk. Omdat de zich om onduidelijke redenen volksvertegenwoordigers noemende raadsleden in feite amateurs zijn, houden zij de kiezen meestal nog stijver op elkaar en de deuren vaker gesloten dan hun landelijke voorbeelden. Voor media bijvoorbeeld, zijn de nationale congressen van de partijen wel en de ledenvergaderingen van hun plaatselijke afdelingen niet toegankelijk. In elk geval worden zij daartoe niet uitgenodigd, met uitzondering mogelijk van de ChristenUnie en GroenLinks. Wat zich in D66 afspeelt rond de kandidatuur rond het wethouderschap, blijft daarom bijvoorbeeld een raadsel. Democratie, voor zover die al bestaat, geldt zeker niet in de keuken kennelijk.

Zwijgen

Kijk, een goede politicus moet altijd iets zo zeggen, dat het de volgende dag (of later) op twee manieren kan worden uitgelegd. Mochten de ontwikkelingen zijn gelijk bevestigen dan kan hij beweren met zijn uitspraak juist dat te hebben bedoeld. Blijkt die nergens op te slaan, dan moet hij vertellen iets nooit zo gezegd te hebben. Het is massaal verkeerd begrepen. Daar moet hij in zijn wijze van spreken van tevoren allemaal al rekening mee houden. Iets zo zeggen dat je altijd kunt zeggen het niet gezegd te hebben. Een politicus bedrijft een vak dus. Misschien wel dat van de leugenaar, maar in elk geval dat van het betogen van halve waarheden. Dat de amateurs in de gemeenteraad daar nog niet zo goed in zijn, drijft hen tot zwijgzaamheid. Logisch dat burgers verbaasd opkijken als in verkiezingstijd de  zwijgers blijken te kunnen spreken…

2 COMMENTS

  1. Een beetje zwart wit deze colomn. Ik wil heus niet bestrijden dat er in de gemeenteraad veel amateurs ,c.v. opleukers, en aow mensen die nog een centje bij willenmverdienen zitten, maar er zitten ook heus wel bekwame mensen tussen.

  2. Daarbij komt , in tegenstelling tot Den Haag dat eigenlijk op de grote steden na , er geen plaatselijke onafhankelijke media meer bestaan , die in staat zijn om lokale politici statements te ontlokken en te bevragen. De meeste lokale krantjes en T.V. Stations zijn financieel te afhankelijk voor hun bestaan van diezelde gemeentes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.