Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim, een Rijksmonument uit 1614 in Ouderkerk, wordt op woensdag 25 april weer een vrijwilligersdag gehouden. Dan helpen vrijwilligers bij het onderhoud. Zij worden verwacht van 09.00 uur tot zonsondergang. Men kan zich aanmelden via info@bethhaim.nl.

Zich opgeven is vooral voor de lunch erg handig, meldt voorzitter Hans van Veggel van het David Henriques de Castrofonds, dat de begraafplaats beheert.

Geschiedenis

Men vindt er monumentale marmeren zerken op een prachtige locatie midden in het dorp Ouderkerk aan de Amstel. “De zerken vertellen ons de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden”, vertelt Van Veggel.

(Artikel gaat verder onder de video)

Op de vrijwilligersdagen kan men een dag, een ochtend, een middag of een paar uur onder begeleiding helpen met het onderhoud. De financiering van het jaarlijks onderhoud van het voer hectare grote terrein is een punt van zorg. De steun van een ieder die Beth Haim een goed hart toedraagt, blijft onontbeerlijk om de begraafplaats toegankelijk te houden voor een breed publiek.

Lunch

Omstreeks 12.30 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis. Men hoeft dus zelf niets mee te nemen.  Wel wordt geadviseerd regenlaarzen of stevige schoenen aan te doen, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. De stichting stelt het op prijs als de mannen hun hoofd bedekken bijvoorbeeld met een pet of muts.

De vrijwilligers houden zich bezig met Schoonmaken van de zerken, maaien van de strook langs de sloot Julianalaan, uitdiepen van greppels op de begraafplaats, takken verzamelen en verwerken in houtrillen,  onkruid vrijmaken van de haagvoet,  schoonmaken van zichtas op zerkenveld, stamschot verwijderen van knotbomen, hedera verwijderen uit bomen, onkruid vrijmaken van klinkerverharding, opslag van bomen verwijderen in natuurontwikkeling, schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen en vlonders en van het oorlogsmonument.

De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

7 COMMENTS

 1. Wat is nog de actualiteit van dit ‘Uitgelichte’ item? 25 April is inmiddels enige dagen achter de rug.

  Overigens blijf ik van mening dat die historische graven en grafstenen (waarvan slechts een aantal zijn opgehoogd) een respectvollere behandeling verdienen dan in dat zompige, verwaarloosde en verwilderde gebied in het centrum van Ouderkerk. Begraafplaats Zorgvlied bevat ook talrijke rijksmonumenten die daar echter wél goed tot hun recht komen.

 2. Een graf behoort zich niet onder het grondwater te bevinden. Dat is respectloos en in strijd met de manier waarop men in ons land omgaat met graven en begraafplaatsen. De Joodse begraafplaats in Gouda werd onder rabbinaal toezicht verplaatst omdat het grondwaterpeil op de oorspronkelijke plaats te hoog was geworden voor een fatsoenlijke begraafplaats.

  • Het gaat hier om historische graven. Van Gouda weet ik niets, maar u weet heus wel dat de ene rabbi de andere niet is. Ik denk dat u gewoon weer uw antisemitische riedel weer wilt afdraaien.

 3. Op een fatsoenlijke website mag je zoiets niet schrijven zonder het te onderbouwen. Dus, kom op Frank, geef eens een paar voorbeelden van die zogenaamde ‘antisemitische riedels’.

  Ik ben benieuwd hoe jij een pleidooi voor respectvolle behandeling gaat duiden als een uiting van minachting, discriminatie en haat.

  Volgens Kees laat men de grafstenen onder het grondwater liggen omdat ze dan beter bewaard blijven. Waarom zijn dan juist de mooiste en meest interessante stenen omhoog gehaald?

  Ik ben in ieder geval blij dat er toch nog een beetje discussie op JB’s forum is, want het is droevig gesteld met het lokale publieke debat in Amstelveen, zowel qua intensiteit als qua niveau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.