Johan Th. Bos

 Omdat de Amstelveense firma Blog Online BV stopt met zogenoemde themablogs, wordt ook amstelveen.blog.nl opgeheven, maar gaat als amstelveenblog.nl gewoon door. Zonder punt tussen amstelveen en blog dus. Aan het nieuwe blog wordt hard gewerkt.

Via een niet eens van een persoonsnaam voorziene email (‘beste blogger’) liet het bedrijf van Ben Blog en diens zoon Ayalon weten dat er aan een slordige veertien jaar samenwerking een einde komt. Zaterdag is de laatste dag. Lokaal nieuws is in het vervolg te vinden op amstelveenblog.nl

Juridisch heeft het Amstelveense bedrijf zich aan de contractueel verplichte opzegtermijn gehouden. “Moreel is een toch wat ander verhaal”, vindt redacteur Johan Th. Bos. Hoewel in de mail van Blog Online stond dat de bloggers er met vragen en opmerkingen terecht konden, kreeg amstelveen.blog.nl geen antwoord op een reeks van mails en bleek het bedrijf ook telefonisch onbereikbaar.

Volgens de onderneming kregen de tientallen themablogs – waaronder die te Amstelveen, maar ook over talloze andere onderwerpen – honderden miljoenen bezoeken. “Met elkaar hebben we er een mooi succes van weten te maken. De veranderde omstandigheden online en de toekomstige verlegging van focus heeft ons tot een wijziging van koers gebracht”, meldt de directie.

Kortom: Amstelveen blog zet er een punt achter. Die staat niet meer in het midden. www.amstelveenblog.nl is nu nog makkelijker te vinden.

29 REACTIES

 1. Wat kletsen jullie nou, stelletje slijmballen? Het ziet er nog helemaal niet goed uit. Het is nog een rommeltje op het scherm van mijn smartphone en tablets. Er moet duidelijk nog veel gebeuren. De intentie is echter duidelijk en ik hoop dat het allemaal goed komt.

  Daar hangt veel van af, want het weblog van Johan Bos is – met al z’n makken – het enige openbare forum voor publiek debat over kwesties die ons allemaal aangaan. Er ontbreken nog heldere en eerlijke gebruiksvoorwaarden. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de willekeur ook op dit forum zal regeren. Net als in Hongarije, waar de maker als journalist op een zwarte lijst schijnt te staan. Volkomen onterecht, natuurlijk, maar dat krijg je in landen waar het recht niet het laatste woord heeft..

 2. In Hongarije komt men op een zwarte lijst als men een de regering niet van pas komende stukken publiceert. Daarom bestaat er sinds enkele jaren ook een mediawet. Wetten en regels dus, die de vrijheid van meningsuiting beperken. Kolfje jaar uw hand, denk ik. Met het recht in de hand kan men juist media (vrijwel allemaal spreekbuizen van de staat) ook in de hand houden.

 3. Ik had het over landen waar het RECHT niet het laatste woord heeft. Als en zolang de hoogste rechter geen oordeel heeft kunnen of mogen geven over de Hongaarse mediawet, is er geen sprake van recht maar slechts van een wet die in strijd is met de Hongaarse grondwet en met het internationale recht op het gebied van mensen- en burgerrechten.

  Volgens de Europese Commissie ondermijnt de Hongaarse Mediawet de rechtsstaat en is zij in strijd met de Europese normen en regelgeving. De Europese Commissie is daarom in 2017 verschillende inbreukprocedures tegen het land gestart. Het Europees Parlement heeft in mei 2017 een resolutie aangenomen waarin de afnemende democratische vrijheid en de mensenrechtensituatie in Hongarije wordt veroordeeld. Europese regelgeving bepaalt namelijk dat nieuws zonder censuur verspreid moet worden.De kritiek richt zich met name op de mediawet en de universiteitswet. De door de Hongaarse regering ingestelde mediawaakhond controleert de Hongaarse media en legt hoge boetes op als de media niet ‘objectief’ berichten. Het Constitutioneel Hof in Boedapest oordeelde op 9 december 2011 dat de mediawet in strijd is met de grondwet. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om te bepalen dat de media ‘evenwichtig’ moeten berichten.
  (Bron: https://www.europa-nu.nl/id/vimofunw7xns/hongaarse_democratie_en_rechtsstaat)

  NRC-correspondent Marloes de Koning schrijft dat de mediawet moet nagaan of journalisten ‘evenwichtig’ verslag doen. Omdat hiervoor geen duidelijke criteria zijn opgenomen, is deze wetstekst voor meerdere interpretaties vatbaar. Dit opent de deur voor politieke inmenging. Wanneer is iets onevenwichtig? De Hongaarse partij Fidesz is groot genoeg om de grondwet te veranderen. Dat is ook al een paar keer gebeurd. De Koning: “Er is weinig ruimte voor discussie en de regering houdt niet van tegenspraak. Er zijn momenteel veel zorgelijke ontwikkelingen gaande in Hongarije en de mediawet is er daar één van.”
  (bron: , https://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/20/hongarije-stemt-vandaag-over-strenge-mediawet-a1461784 )

  Een wet of reglement heeft tenminste nog de voordelen dat men weet waaraan men zich te houden heeft en dat men bezwaar kan maken tegen de onrechtmatigheid van de wet of van de manier waarop die wordt toegepast. De moderatie van uw reactie- en discussieruimte is daarentegen geheel gebaseerd op uw willekeur. Dan is er geen sprake van een openbaar democratisch forum voor publiek debat en blijft de behoefte daaraan bestaan.

 4. U plaatst niet alle meningen, zonder de reden van weigering te hoeven vermelden. Dat is willekeur die vergelijkbaar is met die in Hongarije.

 5. Wanneer is de definitieve overgang naar dsze nieuwe website. Op mijn tablet (Android) lijkt het alsof de mond van Johan Bos is dichtgeplakt. Zit Orbán daar ook achter?

  • Op die openingsfoto leek uw mond wel dichtgeplakt. Was dat echt opzettelijk? Gelukkig is die misplaatste creativiteit nu hersteld. Het gaat de goede kant op. Wanneer is de definitieve overgang?

   • Door de onoverzichtelijke indeling was het belangrijkste bericht van afgelopen week niet zichtbaar op uw voorpagina.

    Verspilling van 2,8 miljoen euro tbv een achterlijk automatiseringssysteem is best wel aandacht waard. Men moet echter naar dit bericht zoeken terwijl flutberichtjes prominent op de voorpagina staan.

 6. @JB, uw artikel over de rampzalige situatie van de automatisering van de gemeente is nergens te vinden. Misschien omdat het ‘Uncategorized’ was. De automatisering van de gemeente behoort tot de categorie Wanbeleid, Geldverspilling of Achterlijkheid. Kiest u maar.

  • Met alle respect en waardering, maar uw nieuwe weblog is nog tamelijk onoverzichtelijk. Als u dan zo schamper reageert op op- en aanmerkingen die bedoeld zijn als onstructieve feedback, dan wordt het ook nooit wat.

   Op uw Voorpagina staat onder Recent een leeg hokje met daarnaast Coalitie. Daaronder een paar vage pijltjes. Allerlei oude berichten worden wél prominent vermeld, maar verder nergens het artikel over de rampzalige automatisering door de vorige coalitie (die nauwelijks verschilt van de huidige).

 7. De indeling van het oude Amstelveen.blog was beter: prettiger, overzichtelijker, geen geforceerde categorieën en – heel belangrijk – directe links naar de meest recente reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.