De Guus Kieftschool voor primair en voortzet onderwijs aan de Amsterdamseweg 380 is een van de zes scholen die volgens het TV-programma De Monitor (KRO-NCRV) sterk worden beïnvloed door de sekte Avatar. NCRV, Volkskrant en andere bladen schreven er ook over. Avatar zou een ‘zelfontplooiingsprogramma’ zijn. Het is uitgevonden door Harry Palmer, die eerder een hoge functie had in de Scientology kerk, waartegen tal van processen zijn gevoerd,. Het zou in wezen geen kerk zijn, maar een commercieel bedrijf, dat de kerkelijke (onder meer fiscale) voordelen naar zich toe wil halen.

Bij Avatar gebeurt volgens sektedeskundigen hetzelfde. Via steeds duurder wordende cursussen (de eerste kost € 272 de laatste € 13.000) komt men steeds hoger op de ladder van Avatar. Volgens presentator Teun van de Keuken van Monitor, dat de invloed van de sekte op de scholen onderzocht, is de Amstelveense school er een van de zes met zogenaamd ‘democratisch onderwijs’ die worden geleid door Avatar-aanhangers.

Palmer zou onder meer het verdienmodel van Scientology hebben overgenomen en via Avatar worden mensen gemanipuleerd, zeiden ex-aanhanger van Avatar. Onder meer worden ziekten beschouwd als geesten die moeten worden uitgedreven, een vorm van exorcisme waardoor zelfs kanker uit lichamen is te verwijderen. Wie via dure cursussen de hoogste regionen van Avatar bereikt, heet Avatar-wizard of Avatar-master.

Niets mee te maken

Geen van de door Van de Keuken gebelde scholen (van de betrokken Avatar volgelingen wilde niemand er voor de camera over spreken) gaf toe iets met Avatar te maken te hebben, wat overigens volledig in strijd bleek met documenten en andere onderzoeksresultaten. Ook zou geenszins de ideologie in de lessen op de scholen worden gebruikt, wat weer werd tegengesproken door verontruste ouders, die hun kinderen van school haalden.

Inmiddels heeft Meldpunt Sektesignaal de onderwijsinspectie gevraagd de zaak te onderzoeken. Op de Engelstalige website van Avatar wordt gezegd dat de ideologie ook op scholen wordt gebruikt.

Democratisch onderwijs betekent volgens de scholen die dat gaven dat leerlingen zelf mogen meebeslissen over hun eigen leerproces en ieder kind de vrijheid heeft een eigen tempo te ontwikkelen.

 Lesmateriaal

De Guus Kieft School zegt met eigen ‘passend lesmateriaal’ te werken. “Wel volgen we de leerlingen dagelijks in hun ontwikkeling en weten waar zij zich bevinden op de leerlijn. Wij geloven dat je zo leert om te gaan met vrijheid en verantwoordelijkheid”, meldt de site. “Er zijn bij ons op school geen klassen. Daarom loop je ook nooit voor of achter. Je doet de dingen die bij je passen. Bij ons telt wie je bent, wat je wilt en wat jij nodig hebt voor je eigen ontwikkeling.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.