Terwijl de coalitie bij de gemeente en daarmee het bestaande college van B&W gewoon kan blijven bestaan, omdat er qua zetelomvang niets aan is veranderd, schijnt het politiek niet zo simpel te liggen. Een probleem is natuurlijk wel dat wethouder Jeroen Brandes plotseling om volgens de gemeente ‘persoonlijke redenen’ is afgetreden. Dat maakt voortzetting van het college in de oude samenstelling iets minder vanzelfsprekend, want in het geval van Brandes telde het poppetje – zoals dat heet – en niet zo zeer de partij. Een nieuweling is weer weg als hij door heeft hoe de ambtenarij werkt en weet hoe hij een muur opwerpt tegen de gemeentelijke bureaucratie, die ook voor het gemiddelde raadslid een doolhof impliceert.

Brandes had vier jaar ervaring, al kwam zijn partij, de PvdA, ook nu niet verder dan drie zetels, net als bij de vorige verkiezingen. Dat wethouders hun beleid willen continueren en dus aanblijven, geldt in elk geval voor Peter Bot (BBA) en Herbert Raat (VVD). Een vraagteken is dus Maaike Veeningen, de wethouder en lijsttrekker van D66. Bij de Democraten lijkt de pleuris te zijn uitgebroken. De wethouder verschuilt zich achter een woordvoerster die het woord niet voert, maar namens haar baas zegt dat pas ná de eerste vergadering van de nieuwe raad de gesprekken over het wethouderschap en de coalitie op gang komen. Een leugen natuurlijk, want er wordt allang gepraat door Herbert Raat met diverse partijen. Die geeft dat ook toe.

Tweede partij

Hij heeft ook met GroenLinks gepraat, zei kandidaat wethouder Huissen van die partij in een openbare bijeenkomst. Natuurlijk is ook hetzelfde gebeurd met D66, de tweede partij qua grootte. Maar het is niet helemaal zeker of lijsttrekker Veeningen ook de door de democraten gedroomde wethouder weer wordt. Mogelijk zijn er nu in die gelederen anderen die azen op dat baantje. Bijvoorbeeld voormalige fractievoorzitter Frank Berkhout of de nieuwelinge in die functie Floor Gordon, die overigens nu een gezin met drie kinderen met het raadswerk plus een drukke baan bij Atos combineert.

Verandering

Of de PvdA zonder Brandes weer in het college komt, is de vraag. Misschien wordt nu gekeken naar het ver van het bestaande liberale beleid liggende GroenLinks. Maar dat kondigde al aan dat er enorm veel gaat veranderen en een complete cultuuromslag het raadhuis wacht, als de partij een wethouder gaat leveren. Ook kan de woningbouw een impuls krijgen, want GroenLinks heeft daarvoor plekken ontdekt die anderen kennelijk niet zien, tenzij de Bovenkerkerpolder wordt vol gebouwd, wat zeker voor die partij weer als vloeken in de kerk is.

Nou ja, misschien wordt de groene soep niet zo heet gegeten als opgediend. Zo ging het ook met de sociaal democratische. De PvdA wilde eens, zoals de SP nu, sociale huurwoningen bouwen en kwam daardoor buiten het college te staan. Na op dat punt 180 graden te zijn gedraaid kwam het er weer in. Misschien gebeurt met GroenLinks wel hetzelfde. Tekenen bij het kruisje, zal ik maar zeggen. En alles inslikken wat ooit is geroepen. Dramatische verandering dus. Alleen een andere dat GroenLinks voorspelde…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.