In de ogen van minimaal zes partijen een irritante mening, maar ik denk alles overwegende dat de nu regerende coalitie in deze stad maar door moet gaan. Terwijl ik dat net had bedacht, trekt wethouder Brandes van de PvdA zich per direct terug. ‘Persoonlijk omstandigheden’, geeft de gemeente als enige reden daarvoor. Verder wil niemand daar wat zeggen, totdat het gissen en lekken begint, om dat dan misschien weer tegen te spreken.

Toch wel jammer dat Brandes verdwijnt. Ter wille van de continuïteit, bedoel ik. Ambtenaren regeren in principe de stad en tegen de tijd dat een wethouder een beetje door heeft hoe die bureaucratische hazen lopen, zit zijn termijn er op en is hij weer weg. Dat noodloot treft natuurlijk ook de nieuweling die Brandes opvolgt.

Hoe je het wendt of keert, wij leven nu eenmaal in een al decennia lang liberale stad. En dus krijgt zo’n gemeente de regering die zij verkiest. B&W vormen dus een liberaal bolwerk en daar kon ook de PvdA wonderwel in mee. Omdat die coalitie van vier partijen – VVD, D66, Burgerbelangen en PvdA – qua omvang totaal niets is veranderd, begrijp ik eigenlijk niet zo goed waarom die zou moeten veranderen. Alleen D66 verloor een zetel, maar die kreeg de VVD erbij. Verder geen nieuws.

AVA

Jacqueline Höcker

Bij de mogelijke oppositie zorgde alleen de entree van Actief voor Amstelveen (AVA) voor nieuws. Die lokale partij riep steeds een deel van haar electoraat te zoeken bij degenen die anders niet gingen stemmen. Misschien heeft de geringe groei van het opkomstcijfer inderdaad in haar voordeel gewerkt. Verder kreeg zij misschien een beetje van andere partijen mee. En de hier en daar – ondanks de beschuldiging van seksisme – ‘lekker wijf’ genoemde AVA-vrouw Jacqueline Höcker kreeg zoveel voorkeurstemmen dat het voormalige lid van een raadscommissie voor Burgerbelangen de nummer twee op de kandidatenlijst van AVA, Michel Becker, voorbij streefde en dus in plaats van hem in de raad moet komen.

Dat het CDA daalde van drie naar twee zetels is net zo onbegrijpelijk als dat de Ouderencombinatie (OCA) na de daar ontstane chaos een zetel (van de twee) overhield. Verder steeg GroenLinks van vier naar vijf zetels, vermoedelijk vooral doordat de SP er een moest inleveren. Maar schokkend is het allemaal niet. Geen politieke aardverschuiving in de Amstelveense politieke arena. Laten we dus niet doen of dat wel zo is en de coalitie veranderen. Hoewel GroenLinks staat te trappelen om dat wel te doen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.