Omdat hij ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen vol verbijstering gereageerd op wat hij geldsmijterij noemt. In Het Parool sprak hij zijn verontwaardiging uit over het feit dat aan vervroegd gepensioneerde personeelsleden van de brandweer in Amsterdam (waaronder ook Amstelveen valt), blijkens een rapport van forensisch onderzoeksbureau Integis, vier miljoen euro onterecht is uitgekeerd.

“Dit had nooit mogen gebeuren. We zien het als de uitwassen van een gesloten familiecultuur. Als die er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen,” citeert Het Parool de burgemeester. Door allerlei juridische zekeringen is het geld overigens niet meer terug te halen. Het rapport is ook aan de andere 24 Veiligheidsregio’s in het land beschikbaar gesteld, om te zien of het ook daar is misgegaan.

Anderhalf jaar geleden was de pensiongerechtigde leeftijd overigens de oorzaak van een actie van de brandweer tijdens een openbare raadsvergadering, omdat toenmalig burgemeester Mirjam van ’t Veld voorzitter was van de delegatie die met de vakbonden over de CAO praatte. Hoewel het verstoren van een raadsvergadering strafbaar is, volgden geen sancties, na een gesprek met haar. Het dat de werkgever de pensioengerechtigde leeftijd van 55 naar 62 jaar wilde optrekken, was destijds de oorzaak van het conflict. Later werd het 59 jaar.

Familiecultuur

Het onderzoeksbureau constateerde dat de brandweer een soort ‘familieorganisatie’ is, waarin brandweerlieden een sterk front jegens de leiding vormen en er een gesloten cultuur op nahouden. Niet zeker is of ook andere korpsen in het land teveel geld hebben betaald, maar volgens Eenhoorn is de regeling zo ingewikkeld dat het hem zou verbazen als dat niet het geval was. Tien jaar lang is op basis van een kromme regeling teveel betaald. De leiding van de brandweer heeft daar nu een einde aan gemaakt. Ook leden van de Ondernemingsraad kregen volgens ten onrechte toelagen, zegt het bureau.

Overigens zegt een klokkenluider diverse keren over de royale regelingen de vorige brandweerleiding te hebben getipt, maar hij kreeg altijd nul op zijn rekest. Trot Leen Schaap de leiding kreeg, die een onderzoek liet instellen. Blijkbaar heeft ook het bestuur van de Veiligheidsregio niets gezien. Schaap constateert dat bij de brandweer Sinterklaas bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.