Er heerste eigenlijk een gemoedelijke sfeer op die twee verkiezingsmarkten in het Stadshart. Tien partijen, twee aan twee per kraam, gingen bij elkaar onder het flyeren en uitdelen van promotiepennen en andere snuisterijen door bij elkaar buurten. Nou ja, de (overigens door vrijwel niemand gelezen) verkiezingsprogramma’s, waarin zij alle beloften op een rijtje staan, lijken ook allemaal op elkaar. De verschillen, zo die al bestaan, zijn in elk geval flinterdun.

Dat is niet waar, vertelde bbA-kandidaat Ruud Kootker. Hij had talloze verschillen gevonden. Maar die zijn dermate marginaal, denk ik, dat het geen kiezer opvalt. In elk geval zijn er geen verschillen van inzicht binnen de bestaande coalitie. Nou ja, misschien zijn die er wel in de harten en hersens van sommige wethouders, maar zijn waken er voor die uit te spreken. In de praktijk geldt alleen de liberale paraplu. Eigenlijk laat alleen de SP een echt opvallend ander geluid horen. Het is de partij die jaar na jaar tegen de begroting stemt, omdat daarin uitgaven staan waar zij principieel tegen is. Je kunt enerzijds zeggen dat men zo met het besturen van een stad niet verder komt, anderzijds is het wel duidelijk natuurlijk.

Vuurwerk

Een belangwekkend verschil binnen de coalitie betreft intussen het vuurwerk op Oudejaarsavond. Vier van de tien partijen die nu in de gemeenteraad willen komen, vinden dat het door particulieren gerunde – tot doodsangsten van huisdieren en een jaarlijkse hoeveelheid oog- en ander letsel leidende – knallen moet stoppen. In de coalitie is alleen de PvdA tegenstander, las ik in het Nieuwsblad. Die sluit zich dus aan bij een minderheid.

Maar dat vuurwerk nou tot politiek vuurwerk leidt, is geenszins te verwachten. En verder willen alle partijen een duurzaam, groen, veilig en sociaal Amstelveen. Een aantrekkelijke stad, waar meer woningen moeten komen, omdat er nu te weinig staan. Als het écht op de mainstream van het beleid uitkomt, maakt het dus eigenlijk niet uit waar u op stemt. Nou ja, weg erheen verschilt, zei een politicus nog zacht tegen me. Alsof dat wat uitmaakt. Alleen het resultaat telt toch?

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.