Ferry van Groeningen

De groei van Schiphol moet niet nog meer de leefbaarheid in de omgeving daarvan onder druk zetten. Dat vindt het CDA, waarvan een delegatie uit zes gemeenten rond de luchthaven woensdag in Den Haag een zogenoemd ‘position paper’ overhandigde aan partijgenoot Mustafa Amhaouch in de Tweede Kamer. In de delegatie zat namens Amstelveen raadslid Ferry van Groeningen en bestuurslid Bert Rouwenhorst.

In het stuk staat dat de groei niet ongebreideld moet doorgaan. Het CDA zegt duidelijk te willen maken dat het niet om cijfers moet gaan maar om mensen die hinder ondervinden van de luchtvaart.

Het kan volgens het CDA niet zo zijn dat door groei van Schiphol de leefbaarheid in de wijde omgeving van de luchthaven nog meer onder druk komt te staan.

De delegatie kwam zes verschillende gemeenten rondom Schiphol – Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Kaag en Braassem en Nieuwkoop – om de regering op andere ideeën te brengen.

Wantrouwen

Volgens de CDA’ers groeit het wantrouwen van de omgeving in de luchthaven, buitelen de cijfers over aantallen vluchten, decibellen en contouren over elkaar heen
en voelen omwonenden zich niet serieus genomen in hun toenemende gevoel van overlast.

Samen pleiten de CDA-afdelingen voor een andere aanpak, waarbij de mensen die dagelijks met de gevolgen van het Aldersakkoord te maken hebben centraal staan.

Praktische oplossingen

Bewoners accepteren dat Schiphol overlast geeft, maar ze willen dat de luchthaven en het Rijk rekening met hen houden.

Het overleg met de bewoners leverde een lange lijst aan maatregelen en ideeën op: van het vermijden van pieken in de late avond tot het creëren van meer rustmomenten.

Verder wordt gepleit voor een ruimharige isolatieregeling en hulp voor gedupeerde eigenaren en huurders die uit het gebied willen vertrekken.

De maatregelen voorkomen volgens de zes CDA-afdelingen onnodige overlast, maken de overlast beter te voorspelen en zorgen voor ruimharige compensatie van de hinder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.