De gemeente start een handhavingsprocedure tegen projectontwikkelaar Breevast, de huidige eigenaar van het voormalige hotel Het Jagershuis aan de Amstel. Dat deelde wethouder Herbert Raat vorige week mee tijdens een raadscommissie-vergadering en hij wijdde er inmiddels ook een artikel op zijn persoonlijke website aan.
Het Jagershuis verloedert zienderogen en Raat bekeek de slechte staat ervan onlangs, samen met twee gemeentelijke bouwinspecteurs. De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) had om handhaving gevraagd en ook gemeenteraadsleden klaagden over de staat van het pand.
Cultureel erfgoed
Het is een rijksmonument en de gemeente constateert dat er langdurig geen of gebrekkig onderhoud is gepleegd. Zij moet daartegen optreden in het kader van de Erfgoedwet, zegt Raat. “En dat gaan we ook doen.”
Het Jagershuis is eigendom van Aemstel Monuments, een onderdeel van Breevast, die eigenlijk het pand wilde afbreken om op de grond woningbouw te plegen. “Ik hoop dat zij dit plan laten varen en de energie steken in het behoud van het hotel en restaurant in het Jagershuis”, meldt Raat. “Het zou geweldig zijn voor de omgeving, maar ook voor de Breevast.”
Het bedrijf liet eerder weten het uitgangspunt voor het Jagershuis te respecteren en iets te ontwikkelen dat het past in het Rijksbeschermend dorpsgezicht.
Onherstelbare schade
Sinds 2017 loopt buiten de gemeente om een beroepsprocedure bij de Raad van State tegen het besluit van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het Jagershuis uit het Rijksmonumentenregister te schrappen. De uitspraak van de RvS laat nog steeds op zich wachten, wat voor alle partijen volgens Raat erg vervelend is. “Maar dat ontslaat ons niet van de plicht op te treden. Wij willen voorkomen dat het Jagershuis in de tussentijd onherstelbare schade oploopt.”
Breevast is op kleine schaal begonnen met cosmetische herstelwerkzaamheden aan het houtwerk, maar dat lijkt ontoereikend. “De staat van onderhoud is slecht, maar niet hopeloos”, vindt de wethouder. “Volgens de inspecteurs moeten herstelwerkzaamheden aan een rijksmonument door deskundigen en volgens richtlijnen voor restauratiekwaliteit worden uitgevoerd.”
Prominente plek
Het behoud van cultureel erfgoed heeft in de afgelopen jaren een prominentere plek gekregen in de bestuurlijke en politieke agenda’s in Amstelveen. In het verleden gingen veel monumenten doordat er geen aandacht aan werd geschonken verloren. “Daarom zijn we hier nu extra zuinig op. Monumenten maken onderdeel uit van de (culturele) identiteit van een gemeente en er is al helaas teveel gesloopt in onze gemeente”, zegt Raat.
‘Het bedrijf liet eerder weten het uitgangspunt voor het Jagershuis te respecteren en iets te ontwikkelen dat het past in het Rijksbeschermend dorpsgezicht.’
Deze PR-taal is wel zó doorzichtig, dat je het eigenlijk niet zou moeten vermelden. Zij speculeren gewoon nog steeds op het opheffen van de beschermende status en als dat inderdaad zo uitpakt, dan ligt het gebouw tegen de vlakte voordat we met onze ogen kunnen knipperen. En als het Jagershuis wél een beschermende status houdt, dan wordt het verkocht aan de hoogste bieder, want dan gaan ze er niets meer aan verdienen. Gok ik althans.
Moeten ze wel eerst even lappen voor de volledige verpaupering en vandalisering van dat pand.
Wat is er tegen dat het Jagershuis aan de hoogste bieder wordt verkocht? Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Niets en niemand is ermee gediend met de jarenlange verloedering.
Het moet trouwens ook mogelijk zijn om daar een nieuw gebouw neer te zetten dat minstens zo fraai is als wat er nu staat. Gezien de unieke locatie zou de parterre een openbare functie moeten hebben, zodat het gewone publiek er ook van kan genieten. Dat had ook moeten gebeuren op de plekken waar het exclusieve restaurant Aan de Poel en het exclusieve Amstelveense gemeentehuis staan.
Er is wat mij betreft niets op tegen dat het aan de hoogste bieder verkocht wordt. En dat schreef ik dus ook niet mocht je daar op doelen.
Met die laatste opmerking trapte je dus alleen een open deur in. Volgens jouw eerste opmerking had je die laatste dus achterwege kunnen laten.
Leer leven met mijn open deuren zou ik zeggen.
.. en met jouw dooddoeners die iedere discussie doodslaan.
Wat een genoegen om eindelijk te weten hoe ik een discussie met jou kan doodslaan.
Nou ja, discussie..
Ik wil me er niet mee bemoeien, maar is dit nog waar het artikel over ging? On-topic, om maar weer eens een niet-Nederlandse kreet te gebruiken?
Dank, JB. Ik wacht op een inhoudelijke reactie op de mijne van juni 29, 2021 At 10:29 am. Daarop kwamen tot dusver alleen de gebruikelijke dooddoeners van gebruikelijke zijde.
Ik hoop dat Raat zijn woorden waar maakt, zodat dit unieke gebouw qua uiterlijk in dit unieke stukje Amstelveen wat nog echt een historische uitstraling heeft voor de toekomstige generaties bewaard kan blijven.
Voor de rest kan ik me wel in de woorden van CeeBee vinden , want als een projectontwikkelaar begint te kletsen over “historiserende” nieuwbouw, begin ik toch erg argwanend te worden.
Wie dan de eigenaar is of wordt zal me dan worst zijn. Als het monument maar blijft, gerenoveerd/gerestaureerd en wel.
De geschetste gedachtengang neigt naar restaureren om het restaureren, los van de vraag of de maatschappij gediend is met het resultaat dat alleen met hoge kosten kan worden bereikt.
Er wordt voetstoots van uitgegaan dat wij met ons alleen niet meer plezier zouden kunnen beleven aan een nieuw gebouw op die unieke locatie. Het behoud van een aantal tamelijk onooglijke pandjes staat die mogelijkheid in de weg.
Daarom bent u ook in het Stadshart gaan wonen, een zielloos plein met zielloze woningraat appartementen er omheen met op de begaande grond horeca waar ‘s avonds vaak geen bal valt te beleven. Je hoort hoogstens het galmende ,wegstervende geluid van een startende of wegrijdende scooter en van wat schreeuwende pubers of als het helemaal stil is het ritselende geluid van lege chipzakjes die over de straatstenen waaien. Want dat zwerfvuil bij u voor de deur is werkelijk niet om aan te zien.
Ieder zijn meug, App! Ik zie liever een mooi pandje uit de 17e eeuw als ik met een heerlijk zelfvoldaan gevoel kom uit Loetje na het verorberen van een overheerlijke biefstuk en dan nog even doorloop om aan de Amstel een kopje koffie te drinken en te kijken naar langsvarende bootjes.
‘een mooi pandje uit de 17e eeuw’
Laat me niet lachen Frank.
Ik, als Piet Lut vind dat pand leuk. Ik genoot er altijd met volle teugen van als ik er langs fietste naar mijn werk. Als 20 jarige heb ik daar ook veel gezeten. Toen ze nog een terras en een bar hadden. Trouwens ik stel het zeer op prijs dat u mij zo noemt, want dan beschik ik tenminste niet over uw “wijsgerige” en “historische” inzichten.
Frank, als je van Loetje naar één van de andere restaurants loopt voor een kopje koffie kom je niet langs die dooie hoek van het Jagershuis waar je de Amstel helemaal niet kunt zien.
Je begint off-topic over het Stadsplein. Wij wonen daar met veel plezier ondanks de niet-handhaving van het scooterverbod door wethouder Raat (VVD) en ondanks het afval dat van wethouder Gordon (D66) daar op straat mag worden gegooid.
Wethouder Raat (VVD) doet niets liever dan kansloze panden en andere objecten restaureren. Hij speelt dan in zijn kringen de weldoener met gemeenschapsgeld. Liberalen zijn daar goed in.
Frank, jij speelt weer smalend en off-topic op de man ipv inhoudelijk te reageren en te discussiëren. Als je zo omgaat met een betrokken inwoner, kom je nooit in de gemeenteraad.
Als die pandjes in hun pietluttige stijl worden gerestaureerd, wordt die unieke locatie aan een bocht in de Amstel een saaie plek waar slechts weinig mensen van kunnen meegenieten.
Weggegooid gemeenschapsgeld.
Unieke locaties zoals de Amstelbocht in Ouderkerk en de NW-hoek van De Poel zouden zo veel mogelijk een publieke bestemming moeten krijgen zodat veel mensen ervan kunnen genieten ipv een paar kapitaalkrachtige uitverkorenen dankzij gemeenschapsgeld.
Correctie: NO-hoek vd Poel (waar het exclusieve restaurant Aan De Poel en het dito gemeentehuis staan).