Voor kinderen van 10 jaar en ouder is er sinds een paar weken een afzonderlijk zwemlesprogramma in De Meerkamp ontwikkeld. De lessen worden goed bezocht. Constateerde sportwethouder Rob Ellermeijer maandag. Dat is ook de mening van manager Menno Valk van het zwembad.

De lessen worden uiterst serieus genomen en zijn volkomen op de doelgroep gericht. Het gaat om kinderen die de zwemkunst op hun tiende nog niet machtig zijn.

Bellen

“Vorige keer kwamen er twee niet opdagen. We hebben de ouders gebeld om te horen wat er was”, vertelt Marije Sijtsema, de leidster van het programma. “Maar ook kwam er een kind in de groep, die al een A-diploma had. Dat hebben wij toen doorgeschoven en uit dit lesprogramma gehaald, want dat is bestemd voor degenen die echt niet zwemmen kunnen.”

Van alle kinderen van tien jaar en ouder bleek in 2019 uit een onderzoek van de gemeente, uitgevoerd door de GGD, zeven procent geen zwemdiploma te hebben. “Daar is dit zwemprogramma uit voortgekomen”, zegt Ellermeijer. Hij vindt dat alle Amstelveense kinderen een zwemdiploma moeten halen.

Gratis

Degenen die dat niet hebben, komen vooral in de gezinnen binnen de lagere inkomensgroep voor. “Maar die weten veelal niet dat voor hen de lessen geheel gratis zijn”, zegt Ellermeijer. Dat geldt voor wie minder dan 130 procent van de minimum inkomensnorm heeft. Overigens kunnen ook veel kinderen met een migratie-achtergrond niet zwemmen. De gemeente doet er alles aan om de lessen te propageren, zegt Ellermeijer. Want hij vindt dat iedereen in Amstelveen moet kunnen zwemmen. Daarom heeft de gemeente samen met AmstelveenSport dit zwemlesprogramma opgezet. “Veel ouders hebben de kans gegrepen om hun kind deze lessen te laten volgen”, zegt de wethouder.

Nu het zwembad niet meer dicht is wegens de coronamaatregelen zijn er sinds 31 mei speciale lessen in De Meerkamp om ervoor te zorgen dat alle kinderen de kans krijgen om te leren zwemmen.

Aanmelden

Het speciale zwemprogramma voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en wordt verzorgd door AmstelveenSport. Er zijn op dit moment drie groepen met tien kinderen, onder wie enkelen van de reguliere wachtlijst van De Meerkamp. Aanmelden kan nog steeds via swimsafe@meerkamp.nl . Kinderen kunnen dan na enige tijd instromen of er start een nieuwe groep als er genoeg aanmeldingen zijn.

De lessen voor tienjarigen (plus), die op hun vijfde of zesde op enigerlei wijze de boot hebben gemist. Intussen zijn er wachtlijsten voor zwemlessen, weet Sijtsema. Zo snel mogelijk moet en dus een extra instructiebad bij De Meerkamp komen, waartoe de gemeenteraad op 7 juli beslist.

1300 kinderen

Uit het onderzoek bleek dus dat vooral ouders met een niet-Nederlandse afkomst het niet altijd vanzelfsprekend vinden hun kinderen op zwemles te doen. Ook speelde de wachtlijst voor de reguliere lessen een rol.

Volgens Ellermeijer zette de gemeente een informatiecampagne op en werd ook hulp van scholen gevraagd om de extra lessen bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Scholen informeerden de ouders en wezen hen op de mogelijkheden. “Ook de GGD, het Sociaal Team van de gemeente en de huisartsen is gevraagd om flyers te verspreiden,” zegt Ellermeijer.

Met de GGD is bovendien afgesproken dat zwemvaardigheid een vast onderdeel is van het gezinsconsult van nieuwkomers. Overigens krijgen volgens Menno Valk wekelijks in totaal 1300 tot 1500 kinderen zwemles in De Meerkamp.

Op de foto (vlnr): Ellermeijer, Sijtsema en Valk

3 REACTIES

  1. Heel goed dat dit is opgenomen in het gezinsconsult voor nieuwkomers, want velen zien het nut van zwemmen niet in. Misschien kan dit ook worden opgenomen als verplicht onderdeel bij de leerstof van nieuwkomersklassen of schakelklassen.( voor kinderen)

    • Nee, want de meeste kinderen kunnen op die leeftijd al zwemmen en nee, een schoolweek duurt maar 251/4 uur. Schoolzwemmen vergt gewoon te veel tijd. Laten ouders dit maar eens opknappen. Het zijn hun kinderen, niet die van het onderwijzend personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.