Wéér gelazer in een ouderenpartij. Blijkbaar een kenmerk van senioren die zich in de politieke arena willen begeven. Met Henk Krol aan de leiding leek het goed te gaan, maar opnieuw zette ook 50 Plus zich weer met ruzie op de kaart. Voorzitter Geert Dales leek de zaak op de rit te hebben, maar het complete bestuur – dus hem incluis – treedt af onder invloed van een onder meer door oprichter Jan Nagel gesteunde oppositie. In elk geval hoort daar de complete fractie in de Tweede Kamer minus Krol bij.

De beschuldiging dat overal waar Dales verschijnt ruzie ontstaat, kan ik  niet goed controleren. Hij heeft in zijn loopbaan wel fouten gemaakt, maar wie niet. Dat de Noord-Zuidlijn in Mokum, waarvan hij als wethouder de aanleg stimuleerde, vele malen meer kostte dan de begroting oorspronkelijk aangaf, wordt hem nagedragen. Maar soit. Dat gebeurt doorgaans met dergelijke grote projecten. Die zijn, alle rapporten van deskundologen ten spijt, in feite een loterij met heel veel nieten.

Fokkink

De toestand met landelijke seniorenpartij, die eindelijk fors in opmars was, nu een binnenbrand die weer teniet lijkt te doen, deed mij denken aan de lokale situatie. Ook in Amstelveen gaan ouderen in rollebollend over elkaar heen. Ja, er was een periode met een soort lokale Henk Krol, in de persoon van Henk Fokkink (het schijnt hem in de voornamen te zitten), die in de gemeenteraad redelijk zinnige taal uitsloeg, tot de coalitie wist door te dringen en zo nu en dan door de raad ook aanvaarde voorstellen deed. Dat bleef blijkbaar niet onopgemerkt, want in de volgende raadsperiode keerde Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) verdubbeld terug. De fractie ging van één naar twee zetels, zeg maar zoals nu het CDA en de SP.

SBA

Kennelijk bracht het succes zoveel gelazer in de achterban met zich mee, waar de platvloerse ruzie om baantjes de belangrijkste drijfveer voor was, dat wat leek op een doorbraak van de ouderen in de politiek volledig teniet werd gedaan. Raadscommissies werden uitgedund, leden daarin plotseling vervangen, de fractie en het bestuur voornamelijk een familieaangelegenheid en zelfs de naam is nu anders geworden. In de gemeenteraad presenteert de eenmansfractie zich in de persoon van Percy de Robles onder de naam Senioren Belangen Amstelveen (SBA). Die zag, met inschakeling van familie en vrienden, kans Cor Spinhoven als fractievoorzitter van de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen te weren, die op eigen kracht in de raad doorging en niets meer met OCA wenste te maken te hebben.

Devaluatie

Intussen bestaat die partij nog altijd, naast de door De Robles gestarte eigen partij, de SBA. Komende verkiezingen doen misschien beide mee, met de levensgrote kans dat geen van de twee in de raad komt. Politiek hoeft dat ook niet, want de meeste wensen van SBA of OCA ziet men in de programma’s van andere partijen. De bijdrage van ouderen daar is tot het nulpunt gedevalueerd. En zij hebben zichzelf politiek van de kaart geveegd. Door de ruzies die inherent schijnen te zijn aan ouderenpartijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.