“De maatschappij verandert”, zei Hans Schekermans van de gemeente dinsdag. Er komen nieuwe doelgroepen. Maar wijkcentrum ’t Pluspunt aan de Smeenklaan houdt ondanks die ‘vernieuwing’ voorlopig wel dezelfde naam. Wethouder Marijn van Ballegooijen opende daar het opgeknapte atelier, waar geen kunstenaars hun werkplek vinden, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar buurtbewoners zo te zien kunnen puzzels mogen leggen en andere spelletjes doen.
Het is volgens de wethouder een eerste stap in de herontwikkeling van dit wijkcentrum.
Digitaal
Veel omwonenden van Pluspunt zeggen nooit in het wijkcentrum te komen omdat het een plek voor ouderen zou zijn. Het moet een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Hoewel Schekermand nog twijfelt over de aanduiding ‘buurthuis’. Zeker is dat welzijnsorganisatie Participe het beheer voert. Van Ballegooijen twijfelde ook of de naam Pluspunt wel past bij de opvattingen over de doelgroepen die men er wil bereiken. Schekermans wees bij de opening op dat ook jongere generaties dan zij die een zekere moeite hebben met digitale communicatie. “Een groep bewoners en de wijkcoach willen hier verandering in brengen en hebben de handschoen opgepakt”, zei Van Ballegooijen. Volgens hem is dat een initiatief dat het gemeente van harte ondersteunt.
Toekomst
Het Pluspunt moet een plek worden waar meerdere doelgroepen zich thuis voelen dus. Het leek er op dat die doelgroepen vertegenwoordigd waren in de gigantische ploeg vrijwilligers uit de omgeving die het initiatief hadden genomen. Er is met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzocht hoe het nieuwe Pluspunt eruit zou moeten zien. Voorlopig is er alleen een betrekkelijk kleine, die ‘atelier’ genoemd wordt opgeknapt. Maar het onderzoek leverde op dat er een werkplek, activiteiten voor kinderen, een leestafel, lekkere koffie, goede wifi en een creatieve plek moesten komen. Het is de vraag of die – bijvoorbeeld de koffie – er nog niet waren, afgezien van de digitale mogelijklheden.
Atelier
“Die creatieve plek is er nu”, vindt Van Ballegooijen. Het atelier wordt volgens hem gebruikt door ‘verschillende groepen’. Men denkt er over zich meer op internationals te richten. Van Ballegooijen: “Maar ook kinderen die muziekles krijgen. En er zijn gesprekken over nieuwe samenwerkingen in de buurt, zoals met de kunstenaars van Ateliers24, Amity School Amstelveen en de Wereldschool.” Er is een andere sfeer gekomen in het Pluspunt, zegt de wethouder. Al heeft het wijkcentrum een geschiedenis. Van Ballegooijen zij te hopen dat meer mensen uit de buurt erheen komen.