Een veiligheidsteam van de gemeente staat vrijdag 5 juli (09.00 tot 12.00 uur) op de markt op het Stadsplein. De gemeente doet mee aan de landelijke campagne ‘Meld Misdaad Anoniem’ op social media om misdaad in huur- en koopwoningen tegen  te gaan. Op de markt verschijnt vrijdag de politiekraam om inwoners uit te leggen hoe die woningen misbruikt kunnen worden door criminaliteit, zoals drugshandel, wapenopslag en illegale prostitutie. www.meldmisdaadanoniem.nl of bellen naar 0800-7000.

Het doel van de actie is verhuurders en buurtbewoners te maken van de signalen die zij kunnen opvangen en herkennen. En hen aan te moedigen verdachte situaties of vermoedens van criminaliteit te melden bij de Politie of Meld Misdaad Anoniem (M.)

Impact

Soms zijn huurders en bewoners er bewust op uit criminele activiteiten plegen. Soms worden mensen ook geronseld of onder druk door criminelen. Volgens burgemeester Tjapko Poppens komt dat helaas ook in Amstelveen voor. “Criminaliteit kan een behoorlijke impact op een woonwijk hebben’, zegt hij. De leefbaarheid in een wijk en het veiligheidsgevoel staan dan volgens hem onder druk. “Buurtbewoners signaleren vaak als eersten dat er iets niet klopt bij een woning of dat iemand in een kwetsbare situatie zit.”

Signalen

De campagne helpt, hopen de ontwikkelaars, signalen en/of verdachte situaties te herkennen, als het slepen met spullen. Ook kan het gebeuren dat regelmatig verschillende personen ergens naar binnen gaan of staan te wachten. Er kunnen ook rare geluiden of een chemische lucht of hennepgeur zijn. “Ik begrijp dat mensen het soms spannend vinden om signalen te melden, maar het is belangrijk dit wel te doen”, zegt de burgemeester. Hij wijst er op dat een opsporingsonderzoek van de politie begint vaak na een melding uit de buurt. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en dus geen onderdeel van de politie. Melden bij ‘M’ kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Het meldpunt stuurt jaarlijks zo’n 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties.

De social mediacampagne is tot stand gekomen in samenwerking met politie en wordt ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, het RIEC-LIEC /Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Meer informatie en melden: www.meldmisdaadanoniem.nl/0800-7000

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.