De fracties in de gemeenteraad van de lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA) maken zich ernstig zorgen de verkooppraktijken van projectontwikkelaar VORM op het nieuw te bouwen Eilands’ Eigen. In de koopsom van € 385.000 (v.o.n.) per woning is niet de circa 15 mille begrepen voor de warmtevoorziening. Raadsleden Ferry van  Groeningen (bbA) en Gonnie van Rietschoten (AVA) hebben daar schriftelijke vragen over gesteld aan B en W.

De warmtevoorziening is buiten de koop-aanneemsom gehouden.

Onaangename verrassing

Als alternatief biedt de ontwikkelaar een leaseconstructie aan, die maandelijks extra extra maandelijkse kosten met zich meebrengt. De woningen zouden volgens de gemeente in het middeldure segment vallen, maar dat is nu niet het geval. Voor een aantal kopers bleek dit in elk geval een onaangename verrassing. Uit de publicatie ‘Nieuwbouwhuis na aankoop vaak veel duurder door verplicht warmtesysteem’ in april van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt die er al voor gewaarschuwd te hebben.

AVA en bbA vragen of B en W hiervan op de hoogte waren en wat hun standpunt hierover is. Daarnaast willen beide fracties weten of er al gesprekken gevoerd zijn met ontwikkelaar VORM en wat de uitkomsten daarvan zijn.

Integraal

Volgens bbA en AVA vallen de van woningen buiten de prijsklasse van het middeldure koopsegment, waarvoor de partijen zich zeggen in te zetten. Evenals de VEH menen de partijen dat een warmtesysteem een integraal onderdeel van de woning is en onderdeel moet uitmaken van de koop-aanneemsom.

Burgerbelangen Amstelveen en Actief voor Amstelveen vragen de gemeente ook de werkwijze van VORM zich ook bij nieuwbouw van huurwoningen voordoet. Als servicekosten hoger uitvallen door voorzieningen die buiten de reguliere huurprijs worden gehouden en vervolgens daarin worden opgenomen, leidt dat tot ongewenst hogere woonlasten, vinden de fracties. De raadsleden Van Rietschoten en Van Groeningen roepen het college op ervoor te zorgen dat bij toekomstige projecten de vraagprijzen inclusief warmtesystemen duidelijk gecommuniceerd worden en binnen de grenzen van het segment middeldure woningen blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.