Tot eind 2026 loopt de nieuwe gemeentelijke subsidieregeling voor de ontwikkeling van dementievriendelijke initiatieven, zoals wandelroutes in de buurt van verzorgingstehuizen of fietsen met een duofiets. Die suggesties reikt wethouder Marijn van Ballegooijen aan.

Jaarlijks is zestig mille beschikbaar en inwoners kunnen maximaal € 5000 voor een nieuw initiatief aanvragen. Voor organisaties is dat maximale bedrag € 30.000.

Mens zien

Dit jaar is het ‘Amstelveense Jaar van De Mens Zien’. “We zetten dit jaar alle zeilen bij om onze stad vriendelijker te maken voor mensen met vergeetachtigheid en dementie”, zegt Van Ballegooijen. Hij wil dat die mensen zo lang mogelijk kunnen blijven doen waarvan zij gelukkig worden, al dan niet in aangepaste vorm. De subsidieregeling heeft daar volgens hem alles mee te maken. “Het gaat om initiatieven ter bevordering van bewustwording en waarmee inwoners onderdeel kunnen blijven van de samenleving. Dat begint bij hen als mens te blijven zien, niet alleen als patiënt.”

Bewustwording

De subsidie is onderdeel van het ‘Amstelveense Jaar van De Mens Zien’. De initiatieven moeten bijdragen aan bewustwording en begrip, het blijven meedoen of een meer dementievriendelijke openbare ruimte. Inwoners, maatschappelijke organisaties en commerciële partijen kunnen subsidie aanvragen. Inmiddels hebben al verschillende mensen interesse getoond in deze mogelijkheid.

Geïnteresseerden kunnen hun aanvraag indienen via het subsidieformulier op de website van de gemeente, die overigens aanvragen accepteert als zij voldoen aan de voorwaarden.

Foto: Van Ballegooijen bij opening nieuw Odensehuis voor dementerenden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.