Toen het vijf jaar geleden begon, was de inmiddels overleden wethouder Rob Ellermeijer er nog. Hij wilde vrijwilliger worden en daaraan herinnerde diens opvolger (Verkeer en Vervoer) Herbert Raat woensdag hij bij Day Tapasbar het lustrum vierend van FietsmaatjesAmstelveen. Overigens is eigenaar van het etablissement, Daan Kroone, voorzitter de afdeling Amstelland van Koninklijke Horeca, zelf ook vrijwilliger.

Kroone is een van de ongeveer tweehonderd vrijwilligers die met lichamelijk gehandicapten op elektrische duofietsen, zogenaamde Veentrappers, er op uit trekken.

Achtste

Daarvan onthulde Raat de achtste die er rondrijdt voor de Stichting Fietsmaatjes Amstelveen, die op 30 mei 2018 werd opgericht. De negende is in aantocht. Dankzij donaties van o.a. het Schipholfonds en Zorg en Zekerheid kon in het voorjaar 2019 met de eerste 2 duofietsen feestelijk van start worden gegaan. In de stromende regen vertelde voorzitter Michael Douqué dat er inmiddels 2500 ritten zijn gemaakt, waarvan vrijwilliger Henk van der Berg de meeste, een paar honderd, voor zijn rekening nam. Hij kreeg bij het lustrum bloemen en cadeaus.

Vrijwilliger

Fietsmaatjes vrijwilligers en hun gasten waren daar bijeen, evenals onder meer wethouder Frequin van Ouder-Amstel, ook de Fietsmaatjes komen.  Voorzitter Douqué vond kennelijk dat Raat wel aardig praatte, maar dat de bestuurders nou niet bepaald staan te trappelen om zich als vrijwilliger te melden. Hij bood Raat een pasje aan, voorzien van foto om zich als zodanig te kunnen uitgeven. En de wethouder zei dat hij een propagandist voor het vrijwilligersbestaan onder het gehele college van B en W zou worden. Hij fietste overigens met het net onthulde vervoermiddel op en rond het Stadsplein.

Rond 40 gemeenten

Er zijn nu ongeveer in veertig gemeenten Fietsmaatjes. Amstelveen was een van de eersten, vertelde Douqué. Die hebben met elkaar al dertigduizend ritten verzorgd. Het was dan ook plezierig dat vertegenwoordigers van de landelijke vereniging er waren, zei hij.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.