De koepels van het christelijke en het openbare onderwijs moeten maar samengaan, vindt de VVD. Dat is namelijk efficiënter.  Overigens rept de VVD niet over de islamitische koepel, die ook een school in Amstelveen heeft.

In Amstelveen zijn er volgens de VVD maar twee organisaties, een christelijke en een openbare, administratief-bestuurlijk actief, wier uitdagingen dezelfde zijn.

Dubbel

“Zij zijn beide eindverantwoordelijk voor circa twaalf Amstelveense basisscholen met elk 4.000 tot 5.000 leerlingen”, zegt raadslid Bas Zwart van de VVD. Volgens hem betekent dat twee organisaties, met twee  accountants, twee facility managers, twee één-koppige Colleges van Bestuur enzovoort. Beide organiseren apart van elkaar lerarenwerf campagnes en concurreren daarbij dus met elkaar, zegt hij.

Onderwijsinspectie

 Momenteel heeft de christelijke Onderwijsgroep Amstelland een negatieve beoordeling van de Onderwijsinspectie, constateert Zwart al betekent dat volgens hem niet automatisch dat er een probleem is met de tot de groep behorende scholen, maar wel dat het beleid al langere tijd ernstig onvoldoende was. Dat was voor de VVD geen verrassing, zegt hij, omdat de signalen daarover de fractie al eerder hadden bereikt. In de raadsvergadering van woensdag (3 april) nam de coalitie, met steun van de ChristenUnie, een motie van de VVD aan, waarin samenwerking tussen de koepels wordt bepleit. Alle andere fracties stemden tegen.

Het viel de VVD op dat tijdens de gemeenteraadsvergadering verschillende fracties van mening waren dat ‘we’ er niet over gaan en het aan de onderwijsgroepen zelf is. Dat is volgens de letter van de wet inderdaad correct, maar VVD-onderwijswoordvoerder Zwart ziet dit breder: “Wij zitten hier voor de Amstelveners, voor de kwaliteit van het onderwijs van onze kinderen, maar ook voor de leraren en iedereen die werkt op de scholen. De inwoners eisen van de gemeente dat de voorzieningen op orde zijn. Vandaar dat wij de onderwijsgroepen hierop aanspreken.“

Uitnodiging

 Waarom zou je twee vrijwel identieke organisaties naast elkaar laten bestaan, is de redenering van de VVD, die niets heeft met de – via een schoolstrijd –  verworven rechten dan religieuze groepen. Het zou volgens de VVD besparingen opleveren, volgens de partij, die graag ziet dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van het Amstelveense onderwijs. “Het zou kunnen dat de VVD dit helemaal verkeerd is en daarom hebben heeft de VVD de bestuurders van de onderwijsgroepen via de motie uitgenodigd naar de Gemeenteraad en daarmee naar de Amstelveense samenleving op de stellingen te reageren”, zegt Zwart.

1 REACTIE

  1. Waarom bestaan VVD en D66 nog apart van elkaar? Christelijke en openbare scholen verschillen meer van elkaar dan deze twee vrijwel identieke rechtse politieke partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.