Binnenkort (van 1 juni af) krijgen inwoners alleen nog reclamefolders als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. Het is een manoeuvre waar GroenLinks in de gemeenteraad aandrong, waarover de raad op woensdag 24 april beslist.

B en W zeggen via de Ja-sticker papierverspilling te willen voorkomen en energie, water en CO 2 te besparen. In het college van B en W is dat vooral de boodschap van D66-wethouder Floor Gordon.

455.000 kilo

De meerderheid van de gemeenteraad vormt de coalitie en die zal er – na achterkameroverleg – wel ween eens zijn. Momenteel ontvangt meer dan 60% van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk, zegt de gemeente. Volgens Milieu Centraal krijgen deze inwoners jaarlijks ongeveer 26 kilo papier aan reclamedrukwerk door de brievenbus. Met de introductie van de Ja-sticker is de verwachting dat een kwart van de huishoudens reclamedrukwerk nog wil ontvangen. Dat levert een totale papierbesparing van 455.000 kilo per jaar op. Per inwoner is dat 4,8 kilo per jaar en per huishouden en volgens de gemeente kan dat oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

Besparing

Wethouder Frank Berkhout (afval) zit namens D66 in het college. Hij zegt dat mensen in deze tijd andere keuzes maken als het om duurzaamheid  en ‘zorg voor het milieu’ gaat. Volgens hem passen daarbij reclamefolders niet langer. “In plaats van aan te geven dat je folders niet wilt ontvangen, zoals nu met de nee-ja sticker, willen we dat mensen gaan aangeven dat ze wel die folders willen blijven ontvangen. Zo besparen we naast papier, inkt en plastic ook water en energie voor het maken van de folders en CO2 voor het vervoer ervan.”

Het Amstelveens Nieuwsblad krijgen de inwoners wel, want huis-aan-huis bladen blijven buiten de regeling. De oude Nee / Ja-sticker en Nee / Nee-sticker blijven trouwens ook gelden. Huis-aan-huisbladen worden alleen niet bezorgd in brievenbussen met Nee / Nee-sticker. Een overzicht:

Als de gemeenteraad 24 april akkoord gaat met het voorstel, wat te verwachten is, zijn de Ja-stickers vanaf 1 mei op te halen in het Raadhuis, de gemeentewerf, Inzicht (boven de bibliotheek in het Stadshart) en de wijkcentra (Alleman, Noorddamcentrum, Villa Randwijck, Stadsdorp Elsrijk, Pluspunt, MOC/De Buurtkamer, Alleman, De Bolder, Dorpshuis Nesse en Westend).

1 REACTIE

  1. Hé, hé eindelijk ook in de wijkcentra. Het werd tijd.
    Trouwens waarom wordt het Amstelveens Nieuwsblad niet tot de reclame gerekend, behoudens de wettelijke verplichte bekendmakingen/ persoonsverheerlijkingen van lokale bestuurders staat er toch alleen voor 80% reclame in.
    Hoewel ik moet zeggen dat ik dat krantje wel handig vind om mijn gft-bak droger te laten zijn, ook is het handig voor de kattenbak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.