Bijna een half jaar terug stelde de fractie van 50Plus in de gemeenteraad aan het college van B en W schriftelijke vragen over het stelselmatig uitblijven van huishoudelijke hulp. Een maand later, namelijk op 17 oktober, werden die aangevuld. Maar antwoorden blijven nog steeds uit.

Wel kwam er op 9 oktober een bericht van het niet halen van de wettelijke termijn van dertig dagen.

Verbazing

Vervolgens stelde de fractie op 17 oktober aanvullende vragen. Ondanks het tussentijds doen van navraag zijn er nog steeds geen antwoorden, zegt fractievoorzitter Emiel Sjaardema. Volgens hem is er ook geen verklaring voor gegeven waarom de wettelijke termijn niet gehaald werd, noch hoe lang het zou duren totdat de beantwoording wél tegemoet kan worden gezien. Sjaardema. Is daar  verbaasd over. “Wij vinden het vreemd dat er voor de in onze ogen toch zeer belangrijke vragen, geen aandacht lijkt te zijn. Er is een reglementaire termijn van 30 dagen afgesproken, maar bij een bericht van uitstel wordt geen termijn genoemd.”

Geen hulp, wel innen?

De fractie zegt dat zij heeft gehoord dat ouderen geen hulp krijgen op grond van de Wet maatschappelijke dienstverlening (WMO), waarvoor zij wel negentien euro poer maand betalen. Ook is geen duidelijke planning gegeven wanneer over de vraag wanneer men dan wél de gevraagde hulp krijgt.

Bijdrage gemeente

Als de individuele inning inderdaad doorloopt, hoe zit het dan met de bijdrage die door de gemeente wordt verstrekt, wil Sjaardema weten. “Op basis waarvan vindt de vergoeding plaats? Zij de echt gewerkte of de gepande uren maatgevend?” 50PLUS hoort graag of er extra acties lopen om dit probleem structureel op te lossen en hoe de bijsturing daarop verloopt.

Wie fractie wil bereiken kan een mail sturen naar amstelveen@50pluspartij.nl website: www.50pluspartij.nl/amstelveen.

 De gestelde vragen:

  1. Wat is de status t/m augustus 2023 van hetgeen begroot versus toegekend?
  2. Hoe verhoudt zich hetgeen begroot is per klant, en wordt de schaarste evenredig over alle klanten verdeeld. Hoeveel lopen de percentages uiteen als dat niet het geval is?
  1. Wie bepaalt de urgentie/planning en op basis van welke criteria?
  2. Worden die criteria getoetst en zo ja door wie?
  3. 50PLUS hoort graag of er extra acties lopen om dit probleem structureel op te lossen, en hoe verloopt de bijsturing daarop?
  1. Is het college bekend met het gegeven dat, ondanks het niet leveren van huishoudelijke hulp, de maandelijkse inning van €19,00 gewoon doorloopt?
  1. Is het college het met ons eens dat dit onrechtmatig is en dat dit bedrag automatisch teruggestort zou moeten worden aan de cliënten?
  1. Als de inning inderdaad doorloopt hoe zit het dan met de bijdrage die door de gemeente wordt verstrekt? Op basis waarvan vindt de vergoeding plaats: is dat op daadwerkelijk gerealiseerde uren of vooraf ingeplande uren?
  1. Hoe wordt de inning versus vergoeding inzichtelijk gemaakt, de bijdrage wordt immers gewoon geïnd waardoor het lijkt of alle huishoudelijke werkzaamheden gewoon worden uitgevoerd.

1 REACTIE

  1. Wethouders die weigeren om vragen van gemeenteraadsleden te beantwoorden verdienen het weggestuurd worden. Dus meneer Sjaardema kan in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering een motie van wantrouwen indienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.