Terwijl landelijk meer dan tweehonderd arrestaties door de politie zijn verricht en er verscheidene doden vielen, meldt de gemeente dat de jaarwisseling in Amstelveen ‘relatief rustig en zonder noemenswaardige incidenten’ is verlopen. Volgens haar deden zich geen verstoringen van de openbare orde voor.

“Dat is dan zeker in andere wijken”, reageert een bewoner van de Operabuurt. Daar bleef het (verboden) knallen tot in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag voortduren, heviger dan vorig jaar. En ook nog dagen daarna, terwijl het wettelijk alleen mocht tussen 18.00 uur op oudejaarsavond tot 02.00 in de ochtend van nieuwjaarsdag.

Asociaal

In Groenelaan werd overigens tijdens de jaarwisseling met vuurwerk naar handhavers en brandweer gegooid en uit Uilenstede werd een ‘klein  vreugdevuur’ ontstoken, meldt de gemeente. Zij zegt dat politie en het gemeentelijke team handhaving de hele nacht in wijken rondreden en surveilleerden. Landelijk kwamen bij de politie ongeveer 4000 meldingen van overlast binnen. De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt actief te zijn geweest in de regio, onder meer in Uithoorn, waar een heg vermoedelijk door vuurwerk in brand vloog. In Haarlem leidde vuurwerk tot de dood van een 19-jarige man. Hij was één van de diverse doden. In het Stadshart spreekt een bewoner over ‘verdomd asociaal vuurwerk’ dat vooral huisdieren de stuipen op het lijf joeg.

Motie

Dat was trouwens een van de argumenten in een motie van GroenLinks, die graag in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een vuurwerkverbod zag opgenomen. De motie werd door de gemeenteraad verworpen, onder meer omdat het verbod niet te handhaven is. Burgemeesters van de weinige gemeenten die wél tot een verbod besloten, geven toe dat wettelijk nog altijd vuurwerk mag worden verkocht, maar op APV-gronden niet afgestoken. Dat gebruikte de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens als argument om de motie te ontraden.

Goed

De gemeente zegt dat de sfeer volgens de politie in de Amstelveense wijken goed was, al konden ook agenten en boa’s er niet omheen dat er meldingen van vuurwerkoverlast was. En de ambulancedienst had het druk, maar het was volgens de gemeente ‘beheersbaar’. De brandweer moest wel enkele containerbranden blussen. Al voor middernacht was er brand in een ondergrondse afvalcontainer aan de Rosa Spierlaan. En in de aanloop n aar de jaarwisseling vond zaterdagochtend een plofkraak plaats aan de Van der Hooplaan, maar die heeft niets met oud- en nieuwjaar te maken.

Foto’s: R. van Waning

6 REACTIES

 1. Lekker knallen omdat jij dat leuk vindt. Overlast veroorzaken aan andere mensen en dieren. Veel luchtvervuiling. Maar who cares? Je denkt toch alleen aan jezelf. VVD-ers onder elkaar. Welkom in het liberale Amstelveen.

  • Is de rest van de honderden gemeenten, buiten die zestien, dan ook liberaal? “Welkom in het liberale Amstelveen’, zegt u namelijk. Maar ja, deze gemeente houdt zich aan de landelijke wetgeving. Verkoop mag, maar afsteken niet. Laat ik nou altijd gedacht hebben het geen lokale verordening was…..

  • Kom niet aan de VVD, Bogaerde, want dan krijg je waakhond Johan aan je enkels.

   Maar je hebt gelijk.

   Vuurwerk is neoliberalisme op zijn ergst: Het is eigenzuchtig en asociaal, typisch een product van ongebreidelde marktwerking, terugtredende overheid, falende wetgever en gebrekkige handhaving. Het resultaat is verspillend, vervuilend, lawaaiig en een kwelling voor dieren en vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

   Kap daarmee.

   • Dat u mij tot de VVD-gelederen rekent, vind ik – hoewel naast de waarheid – leuk. Maar raadsleden delen mij bij alle partijen in, onder meer de SP. Ik probeer alleen eerlijk te blijven, ook tegenover andere groeperingen dan de VVD, maar dat valt hier niet op. Zolang men mij de ene dag tot de SPO en de volgende tot de VVD rekent, vind ik het prima.

    • Ik zou wel eens willen weten wie er, volgens u, denkt dat u affiniteit heeft met de SPÖ, de sociaaldemocratische partij van Oostenrijk. Vergeet de umlaut niet.

   • U wordt tot verschillende politieke partijen gerekend maar dus niet tot de onafhankelijke journalistiek die de politieke en bestuurlijke macht controleert. Uw enige kritiek is steevast gericht tegen de afdeling Communicatie van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.