Er komt nieuw beleid voor evenementen, maar er verandert niet zoveel ten opzichte van het oude dat door de gemeenteraad in 2015 werd vastgesteld. “Ontmoeten en verbinden.” Daarop is het nieuwe beleid gericht, maar de vraag is of dat altijd al niet zo was. “Het gaat verder dan een feestje”, zei wethouder Adam Elzakalai woensdag tegen de raadsleden, die werden bijgepraat over de komende nota. Die voorziet er in elk geval in dat het beleid meer gaat kosten.

De beleidsnota betreft de periode van 2024 tot 2027.

Herrie

Er is al veel met andere ‘stakeholders’ dan de gemeenteraad gepraat, zeiden ambtenaren woensdag. De duurzaamheid is ook voor evenementen toegenomen. Behalve dat wonen in Amstelveen aantrekkelijk is, onder meer door de rust en het groen, moet er ook wel wat te doen zijn, vindt de gemeente. Evenementen zorgen volgens haar voor een zekere trots en met kan het imago van de woonplaats er mee opkrikken, is haar visie. Maar over sommige gebeurtenissen wordt wel geklaagd over de overlast die daarmee gepaard gaan, zoals herrie. Hoe gaat het met klachten daarover, vroeg Goed voor Amstelveen. Daarop kwam het antwoord dat het geheel van de locatie afhangt.

Steun

De gemeente wil particuliere organisatoren van evenementen zoveel mogelijk ondersteunen en sturen op ‘kwaliteit’. Wat met dat laatste wordt bedoeld werd niet helemaal duidelijk en tot de steun van de organisatoren hoort onder meer dat men de happenings gemakkelijker wil maken. De gemeente vindt dat er heel veel gebeurt in de stad, maar het aantal locaties mag daarvoor naar haar mening worden uitgebreid. Dus niet meer alleen in het Oude Dorp (Jazz in het Dorp) en op het Stadsplein, maar ook in de wijken. Festivals vinden vaak plaats in het Amsterdamse Bos en veroorzaken voor sommige bewoners overlast door aanhoudend (bas) geluid. Maar de gemeente is van plan op het gebied van evenementen een stapje extra te doen en zelf de meer te nemen. Naar wat daarmee bedoeld wordt, vroeg raadslid Tawros Aslanjan van D66. Uit het antwoord bleek dat de3 lokale overheid, die stimulator wil zijn, óók de handhaver is.

Kosten

Er bestaan subsidies voor evenementen. Die wil de gemeente meer koppelen aan de doelen van het beleid. Gedacht wordt over de oprichting van een speciaal  evenementenfonds. In elk geval is er behoefte aan uitbreiding van de op de happenings gerichte capaciteit en de subsidiepot wordt groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.