Tegen een destijds nog minderjarige heeft het Openbaar Ministerie (OM) toch een gevangenisstraf van twintig jaar geëist. Hij wordt ervan verdacht de ondernemer Itzhak Meiri (56) te hebben vermoord in december 2021 in de Wieringerstraat.

Het OM vond in dit geval een vonnis volgens het strafrecht dat voor volwassenen geldt gepast.

17,5 jaar

De ondernemer Meiri uit Almere werd na zijn tandarts te hebben bezocht in de Wieringerstraat vermoord. Hoewel de verdachte daarvan destijds pas 17,5 jaar was, geldt in dit geval de berechting voor minderjarigen niet, vond het OM, die het misdrijf te erg achtte. Het OM houdt er namelijk rekening mee dat de jongeling bij een aantal mededaders – huurmoordenaars – de moord stimuleerde.

Overigens was de Israëliër Meiri was bekend in de Amsterdamse onderwereld en bij de politie. Hij werd in 2008 tot 6,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zich schuldig had gemaakt aan afpersing van zakenlieden voor vele miljoenen.

Huurmoord

De minderjarige verdachte werd opdrachtgever voor de moord. De politie luisterde telefoongesprekken met huurmoordenaars af en kwam berichten op zijn toestel tegen met instructies voor hen. Onder meer over het ophalen van een vuurwapen, het volgen van Meiri en het hem doodschieten. Die huurmoordenaars zijn al in hoger beroep veroordeeld, waarbij de minderjarige schutter twee jaar kreeg, plus jeugd-tbs, en tegen degene die hem reed en de opdracht aannam achttien jaar werd geëist (uitspraak 21 december).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.