Burgemeester en wethouders willen, natuurlijk in overleg met de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen), nu onder voorwaarden een doorstart van Cobra Museum. Na een pittig proces met intensieve gesprekken en heldere randvoorwaarden zeggen zij.

Het museum krijgt om aan die voorwaarden te voldoen een jaar de tijd, met een subsidie van € 1,4 miljoen. Dat bedrag was al in de begroting geserveerd.

Faillissement

Met de nieuwe afspraken, vastgelegd in een convenant, wordt een faillissement van het museum voorkomen. De doorstart betekent dat de deuren van het Cobra Museum openblijven en het personeel niet op straat komt te staan, zegt de gemeente. In de coalitie waren vooral de PvdA (gedwongen door GroenLinks) en D66 voor de doorstart, bleek tijdens een raadsgesprek.  Er is een verandering volgens B en W in de organisatie nodig om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. De gemeente kwam met het museum overeen dat het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst, zoals dat al publiekelijk had gezegd, aftreedt. Ook de directie treedt binnen afzienbare tijd af. Er wordt nu een nieuwe directeur en Raad van Toezicht geworven. De huidige bestuursleden nemen geen plaats in die raad, die mede wordt samengesteld door de gemeente.

Ondernemingsplan

De gemeente en die raad vormt samen met een nieuwe directie  ondernemingsplan. Dat moet vóór het vierde kwartaal van volgend jaar klaar zijn, met de daarbij behorende nieuwe artistieke koers en toekomstbestendige exploitatiebegroting. Er worden tussentijdse evaluaties ingepland om de voortgang van de doorstart te bewaken, zegt de gemeente.

Merk Cobra

De merknaam Cobra en de belangrijke topstukken in de collectie, blijven volgens haar nu behouden. De doorstart wordt mede mogelijk gemaakt door externe financiers zoals de heren Cor van Zadelhoff en Marius Touwen.

De gemeente zegt een groot hart voor kunst en cultuur te hebben en daarom ‘een diverse en gezonde culturele infrastructuur’ essentieel te vinden waarbij het Cobra Museum kennelijk hoort. Zij heeft er vertrouwen in dat met de overeengekomen voorwaarden het museum de bedrijfsvoering op orde kan krijgen en de belangrijkste stakeholders aan boord kunnen houden. Dat vindt het  museum zelf ook. “We stonden immers voor een duivels dilemma”, zei cultuurwethouder Herbert Raat in een debat. Daar voegt hij nu aan toe dat eigenlijk niemand een museum wil sluiten. “Er ligt nu een convenant met goede afspraken. Het college heeft er vertrouwen in dat deze doorstart kan leiden tot een toekomstbestendig museum met een bedrijfsmatig goed onderbouwd plan van aanpak.”

Aan de slag

Volgens hem gaan het museum, de gemeenteraad en de gemeente samen nu aan de slag en  zijn de mogelijkheden geschapen een frisse wind door het museum te laten waaien. “Het is tijd voor een nieuwe generatie, voor nieuwe energie. Een museum waar onze inwoners waar voor hun geld krijgen. Een museum waar niet alleen Amstelveen trots op is, maar ook de rest van Nederland.”

Marius Touwen is blij met de nieuwe constructie. “Ik ben blij dat dit prachtige museum door het onderhandelingsresultaat nog een jaar de kans krijgt te bewijzen dat het fris de toekomst tegemoet gaat”, zegt hij. “Het resultaat is ontstaan mede door mijn team, Carl Stal en Ariella Kornmehl, en door de constructieve en sympathieke wijze waarop het huidige bestuur van het Cobra museum haar werk heeft gedaan, evenals de prettige samenwerking met de huidige directeur Stefan van Raay en zijn team. Ik hoop dat zowel de gemeente Amstelveen als het publiek begrijpt dat het komende jaar vanwege de beperkte middelen een jaar zal worden van plannen maken, dus dat we geen spectaculaire tentoonstellingen en koerswijzigingen laten zien maar dat we ons gaan concentreren op datgene wat gaat veranderen na 2024.”

Gemeenteraad

In een voorstel vraagt het college van B en W, natuurlijk al lang besloten in het coalitieoverleg, dus door de meerderheid, de gemeenteraad op 29 november in te stemmen met uitvoering van het convenant, het afwijzen van de meerjarige subsidieaanvraag van het Cobra Museum en het toekennen van een eenmalige financiële bijdrage ter hoogte van de huidige subsidie.

7 REACTIES

 1. Jammer. Dit museum was niet bestand tegen het verleden en het heden en zal dat ook niet zijn voor de toekomst, zoals de wethouder van cultuur verwacht.

  De enige goede aanpak lijkt mij het prijsgeven van de volkomen overschatte collectie en naam van Cobra. Het publiek heeft nu wel lang genoeg te kennen gegeven daarvoor geen waardering voor te hebben.

  Maak er een leuk gebouw van waaraan Amstelveners plezier kunnen beleven.

 2. Kijk, door dit soort gedram van “democratische” partijen die veelal de feeling met hun achterban zijn kwijtgeraakt kon zo’n flapdrol als Wilders boven komen drijven. De meeste Nederlanders interesseert migratie geen bal en alleen de islam niet zo lang zij er maar geen last van hebben. Maar wat is er gebeurd. Olv de VVD is het op vele beleidsterreinen verkeerd gegaan .
  Justitie, woningbouw, toeslagen, Groningen, ouderenzorg, jeugdzorg, onderwijs meer niet. Hoofdoorzaak er is te weinig personeel. Maw we hebben immigranten nodig, maar haast geen enkele politieke partij durft dat te zeggen.

 3. Van dit soort inhoudsloze teksten ga ik over mijn nek:

  “Het is tijd voor een nieuwe generatie, voor nieuwe energie. Een museum waar onze inwoners waar voor hun geld krijgen. Een museum waar niet alleen Amstelveen trots op is, maar ook de rest van Nederland.”

 4. @Johan Bos,
  In mijn reactie staat: “Het publiek heeft nu wel lang genoeg te kennen gegeven daarvoor geen waardering voor te hebben.”
  Dom, dom, twee keer ‘voor’. Het doet mij pijn dat ik die fout niet kan herstellen. Ook hier mijn verzoek om het corrigeren van reacties mogelijk te maken. Dat kan tegenwoordig zelfs op Twitter/X.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.