De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad vindt dat fietsers en voetgangers slechtoffers zijn van de werkzaamheden aan de A9. Zij wil dat de gemeente met een volgens haar betere oplossing komt dan het nu door B en W bedachte verkeersplan voor de Ouverture, zeg maar de afslag voor de Beneluxbaan bij de Operabuurt in Bankras.

Er moet een alternatief verkeersplan komen, vindt GL. Ouverture is de weg die pal naast de Beneluxbaan onder de A9 doorgaat.

Pineut

Door werkzaamheden aan de A9 is de weg daar versmald. Raadslid Stieneke Kruijer (foto): “Drie keer raden wie de pineut is. Juist: de fietser en de voetganger.” In de huidige situatie mogen auto’s nog wel door de Ouverture, maar fietsers en voetgangers niet. Het raadslid is daar kwaad over. Voor de zoveelste keer wordt de fietser en voetganger volgens haar behandeld als tweederangs burger. “En dat terwijl er al beperkingen zijn bij de andere doorgangen onder de A9, zoals bij het Kazernepad.”

Nek breken

Ook burgerraadslid Simon Lutz (foto) heeft kennelijk de pest er in. “Een auto kan makkelijker omrijden en die is dan veel minder tijd kwijt”, zegt hij. “Stel dat je als voetganger in Bankrashof moet zijn. Je bent dan minstens 5 minuten langer onderweg.” De beide GL-ers  vinden dat B en W zo snel mogelijk met een alternatief verkeersplan moeten komen voor de Ouverture. En dat daarin rekening wordt gehouden met ‘vooral de zwakke verkeersdeel­nemers’. Volgens Lutz kan de gemeente niet verwachten dat fietsers en voetgangers die op de Ouverture aankomen, de omweg nemen via het Keerpunt. “Je ziet dan ook dat ze het doorgangsverbod negeren en alsnog de weg opgaan. Levensgevaarlijk.” Stieneke Kruijer: “De gemeente lijkt te zeggen: fietsers en voetgangers, breek je nek voorzichtig. Dat moet je niet willen.”

11 REACTIES

  • De straat heet nou eenmaal Ouverture. Wat wil u nu? Dat ik die straat vertaal, zodat niemand die kan vinden (om over navigatiesystemen maar te zwijgen). Overigens gaat u nooit inhoudelijk in op de artikelen, zevert alleen wat discutabels over het taalgebruik. Ik kan u niet bereiken, omdat u er voor kiest volledig anoniem te blijven. Iedereen waar de redactie verder reacties van ontvangt, valt tenminste onder de kreet ‘naam en (e-mail) adres bij de redactie bekend’. U niet. Daarom neem ik reacties van u niet op. Mij is gebleken dat ’taal@fout.nl’ geen bekend adres is. Overigens zou ik als zelfbenoemde taalgeleerde met zo’n ver onder de maat zijnde jandoedel niet te maken willen hebben.

 1. Johan je blaast wel erg hoog van de toren! Taal wijst je regelmatig op fouten. In plaats van deze feedback dankbaar aan te nemen doe je er niets mee en dat is jammer want de geloofwaardigheid van je artikelen lijden onder de vele taalfouten die je maakt

  • Hoog van de toren? Ik heb niets met ‘Taal’, minstens zolang hij of zij anoniem blijft. En dat hij mij de straatnaam Ouverture laat wijzigen (opening) is om m eer redenen onzinnig. Bijvoorbeeld om het feit dat de straatnaam nu eenmaal als Ouverture bekend is, navigatiesystemen niet anders kennen en het in de muziekwereld een normaal begrip is. ‘Taal’ houdt zich bezig met spijkers op laag water zoeken.

  • @ van Zanten. Vindt u niet dat u nog blij moet zijn met de enigszins nog afhankelijke overgebleven journalist in deze stad van dik 90.000 inwoners en voor de rest alleen nog wat hagiograafjes die klakkeloos voor 100% de overheidspropaganda copiëren?
   Die hele “taal “ lijkt me eerder op een soort robot die net zoals bij Words op elk niet herkend woord reageert.

 2. Onafhankelijk??? Deze zelfbenoemde journalist is zo bevooroordeeld als het maar zijn kan. Alles wat links/progressief is, is in zijn ogen negatief. Anderzijds, hoe veel fouten de VVD en de door hem zozeer bejubelde wethouder ook maken, dat ligt volgens hem niet aan hen.

 3. Natuurlijk bestaat er een Nederlands woord voor ouverture, maar zo heet dat deel van een muziekstuk nu eenmaal sinds Frans de taal van de culturele en economische elite was.

  Johan Bos vat Taals vraag persoonlijk op, maar zij was niet aan hem gericht.

  Bos heeft echter gelijk met zijn kritiek op anonieme deelname aan openbare debatten. Het is laf en oneerlijk want er wordt misbruik gemaakt van een ongelijk speelveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.