‘Check klik bespaar’ heet de website die bedoelt is om ondernemers en instellingen te helpen bij ‘energiebesparing’. Noord-Holland en de vier omgevingsdiensten in de provincie hebben die ontwikkeld.

De provincie wil in 2050 ‘klimaatneutraal’ zijn en acht daarom energiebesparing bij bedrijven en instellingen cruciaal.

Verplicht

Veel bedrijven en instellingen zijn overigens verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die zich volgens de provincie ‘in vijf jaar of minder terugverdienen’. Op de website checkklikbespaar.nl kunnen ondernemers snel controleren of hun bedrijf of instelling onder de verplichtingen valt en hoe – zo ja – daaraan te voldoen.

Voordeel

Gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie vindt besparen de snelste manier om als bedrijf weerbaarder te worden tegen de schommelende energieprijzen en de CO2-uitstoot te verlagen.  “Met deze nieuwe website helpen wij bedrijven en instellingen zodat zij ook daar hun voordeel mee kunnen doen. Veel organisaties zijn niet bekend met deze plichten óf ze weten niet hoe ze eraan kunnen voldoen.”

Stimuleren

Bedrijven met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas vallen onder de wettelijke energiebesparings- en informatieplicht. Zij moeten dus energiebesparende maatregelen nemen. Volgens de provincie zijn die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Ook moeten zij volgens de wet over die maatregelen elke vier jaar rapporteren. Toch voldoet op dit moment slechts 11% volledig aan deze plichten, meldt Noord-Holland. Daar willen provincie, de vier omgevingsdiensten en de gemeenten wat aan veranderen.  Om het besparen van energie verder te stimuleren heeft het kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen per 1 juli 2023 aangescherpt.

Nieuwe ronde

Op 1 juli 2023 ging de nieuwe ronde energiebesparingsverplichting in en deze komt elke vier jaar weer terug. Energie besparen is daarmee voor bedrijven een doorlopende verplichting. Aan de hand van erkende maatregelenlijsten (EML), kunnen ondernemers zien welke van die maatregelen voor hen van toepassing zijn. De website Check Klik Bespaar, vervangt de officiële publicaties en regelingen natuurlijk niet, maar helpt en ondernemers op weg en ondersteunt hen om aan hun plichten te kunnen voldoen.

Categorieën

Deze EML-lijst verdeelt de energiebesparende maatregelen in drie onderdelen: gebouwen, faciliteiten en processen. Elke lijst kent een aantal categorieën, waarbinnen men besparingen kan realiseren. Zo gaat het bij gebouwen bijvoorbeeld om het besparen op buitenverlichting of het plaatsen van zonnepanelen, zegt de provincie. “Bij faciliteiten praat je onder andere over besparen op koel- of vriesapparatuur, of serverruimte. En bij processen kan men denken aan besparing voor natlakspuitcabines, of het beperken van warmteverliezen naar de omgeving en hergebruiken van warmte uit het proces.”

Verscherpt toezicht

Naast het informeren over en stimuleren van energiebesparing, intensiveren gemeenten en omgevingsdiensten hun toezicht op de energiebesparingsplicht. Bedrijven kunnen in de toekomst controlebezoeken van hun gemeente of omgevingsdienst verwachten. De inspecteurs gaan daarbij na welke maatregelen een bedrijf heeft getroffen en kunnen bedrijven hierover adviseren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.