Een kunstenaarsduo, noemt Schouwburg Amstelveen het. Twee mensen met kennelijk verstand van architectuur en ‘performance’, Mariel Williams en Andoni Zamora Chacartegui, presenteren woensdag 21 juni de resultaten van hun onderzoek naar ‘hoe men de ruimtes anders kan ervaren’. Zij doen dat in de voorstelling ‘Repeat, Represent, Assist’. Zij zijn trouwens in dienst als ‘Artists in Residence’, want het moet in deze internationale stad natuurlijk allemaal in het Engels.

De verandering geldt voor zowel bezoekers als werknemers. Hoe wordt het pand doorgaans gebruikt en hoe is er een nieuw perspectief op los te laten? Dat wordt zo’n beetje de kernvraag, waarop de twee antwoord geven. Opdat iedereen de schouwburg met een frisse blik gaat ervaren.

Uitvinding

“Schouwburg Amstelveen vindt zichzelf opnieuw uit”, zegt het theater. Dat wil zeggen dat men stil staat bij rol die het gebouw en de organisatie in het theater spelen, alsmede bij de vraag of het pand ook nog anders gebruikt kan worden. “In een goed functionerend theater is immers iedereen op z’n best”, vindt de schouwburg. Terwijl op het podium toneel,  cabaret, dans, musical, film en muziek elkaar afwisselen, werkt achter de schermen een vaste organisatie om dit mogelijk te maken. Die laatste bestaat uit verschillende afdelingen: Horeca, techniek, financiën, marketing, kassa, zakelijke verhuur & evenementen, cinema en programmering. “Elk team is een belangrijk en onmisbaar puzzelstukje”, zegt de schouwburg.

Halve eeuw

Het ooit als cultureel centrum gebouwde pand bestaat in 2025 vijftig jaar. Die halve eeuw is een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken, vindt de organisatie. Daarbij staat een grondige facelift voor de deur. De gemeente betaalt die verbouwing, opdat het theater “nog meer een huis zijn voor jonge, getalenteerde makers” wordt en de schouwburg wil investeren in hun ontwikkeling. Daar hoort een ‘matchmaker’ bij om een meer divers publiek te bereiken met producties, vindt het theater. Het jonge kunstenaarsduo Mariel Williams en Andoni Zamora Chacartegui is sinds maart in dienst. “Vanuit hun achtergrond in architectuur en performance onderzochten zij het gebouw en hoe dit gebruikt wordt door publiek en werknemers. Een theater wordt vaak gebruikt in strak afgebakende onderdelen: Een publiek toegankelijk deel, backstage, de kantoren en de zaal waar publiek en performers samen komen.” Het duo onderzoekt nu volgens het theater hoe men de verschillende ruimten die anders kan ervaren. “Hoe kan je dat strenge onderscheid van de architectuur openbreken? Wie is er onderdeel van het publiek? Waar begint de performance?” vraagt het theater zich af. Het onderzoek van de twee eindigt dus met de Engelstalige ‘performance’,  die op woensdag 21 juni voor publiek toegankelijk is. Voor meer info check www.schouwburgamstelveen.nl/repeat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.