Vijf Amstelveners werden vanmorgen (woensdag) tot Ridder en zes tot lid benoemd in de Orde van Oranje Nassau, als resultaat van de gebruikelijke lintjesregen, op de dag voor de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Tien koninklijke onderscheidingen werden namens koning door burgemeester Tjapko Poppens uitgereikt en één in de gemeente Ouder-Amstel, omdat de gedecoreerde daar actief is als vrijwilliger.

Overigens betreft het werk waarvoor zij werden onderscheiden vooral hun inzet als vrijwilliger.

Trots

Burgemeester Tjapko Poppens noemde de lintjesregen een bijzondere gebeurtenis en de waardering voor “enthousiaste, betrokken en kundige vrijwilligers.” Zij zijn volgens hem mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen en goede doelen. “Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers. Vandaag is een aantal van hen in het zonnetje gezet vanwege hun bijzondere verdiensten.” Waarmee hen feliciteerde.

Samenspel

Tot ridders ON werden benoemd: Marijke van Amersfoort, Patricia Tjiook-Liem, Joop Elzas, David Goudsmit en Jan Griese. Ze zes leden die lid zijn geworden van de Orde van Oranje Nassau waren: Rosetta Elzas-Groenewoudt, Coen Abram, Willem Blijleven, Clemens Kester, Hans Leurs en Peter Vink.

Van Amersfoort zette zich vele jaren als schoolleider van Basisschool Samenspel van stichting Zonova in Amsterdam-Zuidoost in voor een goede basis en kansen voor ieder kind, meldt de gemeente. Zij doet dat ook als adviseur bij stichting Leerorkest en bestuurslid van sectorgroep Schoolleiders CNV Onderwijs. De school Samenspel ontving de certificaten ‘Gezonde School’ en ‘Excellente School’.

Joodse organisaties

Verscheidene gedecoreerden zijn of waren werkzaam voor Joodse organisaties. Joop Elzas bijvoorbeeld, die er ridder ON door werd. Hij is ruim 30 jaar bestuurslid van diverse Joodse religieuze organisaties, zoals het Nederlands Israëlitisch Seminarium, de stichting Andries van Dam, de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (gemeente Amsterdam), de stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, de Centrale Commissie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider.

Ook David Goudsmit dient diverse Joodse organisaties. Die is sinds 2006 bestuurslid van Joodse maatschappelijke en religieuze organisaties als stichting Maror-gelden Nederland, het Centraal Joods Overleg, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en het Nederlands Israëlitisch Seminarium. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Na de Oorlog.

Chinezen

Patricia Tjiook-Liem deed als buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden onderzoek naar de geschiedenis van de Chinezen in voormalig Nederlands-Indië. Zij richtte de stichting Chinese Indonesian Heritage Center op om Chinees-Indonesische geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek en sloot daarvoor samenwerkingsovereenkomsten met het Museum Volkenkunde, alsmede met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Schiphol

Jan Griese voert acties tegen Schiphol. De zoon van een drogist in Elsrijk zet zich sinds eind jaren 80 in voor de belangen van omwonenden rond die luchthaven. Eerst deed hij dat via stichting Werkgroep Buitenveldert Amstelveen (SWAB) en vervolgens in de Stichting Platform Leefmilieu Regio Schiphol, Vereniging Gezamenlijke Platforms en de Omgevings Raad Schiphol. Daarnaast is hij oprichter en penningmeester van stichting Centaurium, die studenten natuurgeneeswijzen financieel helpt.

Ziekenverpleging

Coen Abram, die dus lid werd van de Orde van Oranje Nassau, kreeg zijn onderscheiding omdat hij vele jaren penningmeester in besturen van Joodse cultuur- en welzijnsorganisaties was. Onder meer van de stichtingen Zikna, de stichting Chanukah Concert, de Vereniging Centrale Israëlietische Ziekenverpleging en van de Ancient Order of Foresters dat zich inzet voor armoedebestrijding.

Ook Rosetta Elzas-Groenewoudt was jarenlang actief voor verschillende Joodse religieuze organisaties: Chewra Kadisha, Chasdei Hadassa, Synagoge Amstelveen, stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider en Centrale Commissie Nederland-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Voetbal

Willem Blijleven kreeg de onderscheiding omdat hij al meer dan 35 jaar vrijwilliger is bij voetbalvereniging RKAVIC, onder meer als trainer en onderhoudsmedewerker. Daarnaast was hij vrijwilliger bij sportorganisatie Le Champion en bij BSO Boon.

Ook Peter Vink is en was in de sport actief. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging RKAVIC, onder andere voor het onderhoud en als organisator van toernooien. Daarnaast was ook hij vrijwilliger bij BSO Boon, dus in de Buitenschoolse opvang.

Schakel

Clemens Kester is ruim 20 jaar voorzitter van en ‘drijvende kracht’ achter de Schakel, een Amstelveense vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij zorgde onder meer voor een financieel gezonde vereniging, binding van de vrijwilligers en verhuizing en beheer van het pand en de tuin.

Hans Leurs kreeg zijn onderscheiding van burgemeester van buurgemeente Ouder-Amstel voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging NEA, later SV Ouderkerk. Hij was onder andere betrokken bij de bouw van het nieuwe complex, lid van het jeugdbestuur en wedstrijdsecretaris.

3 REACTIES

    • Valt mij ook op, maar het is nog altijd de omgeving van zo’n persoon die zo iemand voor draagt. Blijkbaar gebeurt dat niet zo veel. Zo ken ik vrijwilligers die al jaren al heel veel werk doen in hun bijvoorbeeld buurthuis, maar deze mensen zie ik zelden. Jammer! Ook zijn het meestal mensen die een leidende functie vervullen. Waarom niet ook gewoon mensen die het werk doen? Zo ken ik bijvoorbeeld een concreet geval van een 79 jarige heer die nog steeds dagelijks op pad is om ouderen op de IPad wegwijs te maken, zowel aan huis als in buurtcentra.

  1. Het valt me toch wel een beetje tegen dat het voormalig lid van de gemeenteraad Kootker geen lintje krijgt. Als je binnen een jaar nadat je door de kiezers voor vier jaar verkozen bent de gemeenteraad al weer verlaat omdat je, om welke niet bestaande wet of welke geheimzinnige reden dan ook, gedwongen bent naar Eindhoven te verhuizen, dan verdient dit mijns inziens zeker wel een lintje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.