Zaterdag 15 april om 11 uur houdt Anneke Bulk van de Historische Vereniging Amstelveen (HVA) in de Parkkamer Patrimonium, voorheen Uiterton genaamd, aan Amsterdamseweg 304 (achter 306) een gratis lezing over Amstelveen door de eeuwen heen.

In de presentatie komen de veranderingen in de laatste eeuwen voorbij, waarbij het gebied van het Oude dorp tot de Kalfjeslaan met zijn heemparken extra wordt belicht.

Boerendorp

Amstelveen ontwikkelde zich van een klein boerendorp tot een plaats met nu bijna 95.000 inwoners. Het dorp ontstond in moerasachtig gebied, waarin bewoning mogelijk werd door het aanleggen van afwatering. Er ontstonden rivieren, zoals de Amstel. De schrale veengrond was geschikt voor wat veeteelt en wat landbouw. Na afgraving ontstonden plassen, zoals de Poel. Na het droogmalen daarvan was er vruchtbare grond.

Annexatie

Amsterdam groeide uit zijn voegen en bouwen in het gebied van Amstelland was voor die stad noodzakelijk, vond men daar. Dus werden in 1896 en in de twintiger jaren van de vorige eeuw delen van Amstelveen geannexeerd, waardoor de bevolking van Amstelland van 35. 000 daalde naar 5.000 inwoners. Amstelveen werd een forensendorp voor Amsterdammers die ruimer en in het groen wilden wonen. Ook kwam er sociale woningbouw. Na de Tweede Wereldoorlog nam de bevolking enorm toe. Amstelveen groeide van 20.000 inwoners tot nu bijna 95.000 inwoners en werd een stedelijke gemeente Amstelveen. Anneke Bulk licht deze ontwikkeling toe met verhalen en beeldmateriaal. Parkkamer Patrimonium organiseert trouwens elke maand een buurtcafé. Om Parkkamer Patrimonium te bereiken, moet men even naar beneden en het bruggetje over. In verband met het beperkte beschikbare plaatsen, wordt men verzocht zich tevoren per mail op te geven: info@uiterton.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.