Is het waar dat wijkcentra soms eerder moeten sluiten wegens gebrek aan medewerkers? Dat vragen PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 aan B&W. De oorzaak van de sluiting zou liggen in het personeelstekort en een gebrek aan vrijwilligers.

De vragende fracties in de gemeenteraad willen weten of het zo is en of bhet college van burgemeester en wethouders werkt aan een alternatief, zodat activiteiten voor inwoners op een andere manier kunnen blijven doorgaan.

Cursussen

De wijkcentra zijn bedoeld als activiteiten- en ontmoetingscentrum voor Amstelveners, zeggen de fracties. Zij wijzen bijvoorbeeld op de cursussen, buurtborrels en verschillende spreekuren, zoals een financieel café, juridisch spreekuur of een inloop voor mensen die kampen met psychische klachten als somberheid. “Daarnaast is het voor maatschappelijke- en commerciële (sociaal-culturele) doelstellingen mogelijk om een ruimte in een wijkcentrum te huren”, zeggen de vragenstellers.

 Leeg

De betreffende partijen zeggen signalen te hebben dat de publieke ruimtes soms leeg staan en activiteiten niet kunnen doorgaan. Rosalie Bouwman (PvdA), Stieneke Kruijer (GroenLinks), Emiel Sjaardema (50 PLUS) en Saloua Chaara (D66) hebben aan het college gevraagd inzicht te geven in mogelijke problemen die ontstaan door kortere openingstijden. Zij hebben het college opgeroepen met beheerder Participe en andere betrokkenen naar oplossingen te zoeken, zodat inwoners kunnen blijven rekenen op de activiteiten die zij bezoeken.

De fracties willen dat niet alleen gekeken wordt naar hoe de openstelling van wijkcentra kan worden gehandhaafd, maar ook dat nagedacht wordt over een andere organisatie van activiteiten, bijvoorbeeld door initiatiefnemers onder deelnemers meer verantwoordelijkheid te geven in het beheer van wijkcentra.

Jongeren

PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 willen al langer dat meer jongeren gebruik gaan maken van de faciliteiten van de Amstelveense Wijkcentra. De aansluiting met jongeren willen zij verbeterd zien. Daarom roepen zij het college van B&W op er met Participe, het gemeentelijke jongerenwerk en andere relevante partijen over in gesprek te gaan. De fracties hebben het college gevraagd hier voor de zomer verslag over te brengen naar de raad.

1 REACTIE

  1. In wijkcentra komen overwegend ouderen door de week. Het mixen van ouderen en jongeren gaat vaak moeilijk. Jongeren willen andere muziek en activiteiten dan ouderen. Biljarters kun je moeilijk mengen met een groep tafelvoetballende pubers bijvoorbeeld. Zo gebruik ik vaak de Meent voor mijn taalhuisactiviteiten. Dan moet het toch wel een beetje rustig zijn.
    Ook door het toenemende aantal expats en tweeverdieners wordt het moeilijk om vrijwilligers te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.