Omdat het honderd jaar geleden is dat de Bergense componist Simeon ten Holt is geboren speelt zondag (26 maart) om 14.30 Matangi diens Canto Ostinato in Schouwburg Amstelveen.

Het is een beroemd en door velen geliefd werk van Simeon ten Holt.

Top 10

Het is dus 100 jaar geleden dat deze Bergense componist (overleden in 2012) is geboren. In het kader van dit eeuwfeest staat in diverse Nederlandse concertzalen het werk van Simeon ten Holt centraal. Voor het concert in de schouwburg zijn nog kaarten beschikbaar via www.schouwburgamstelveen.nl

De Canto Ostinato staat al jaren hoog in de top 10 van de klassieke Top 400. Het aanhoudende, langzaam veranderende ritme in combinatie met de repeterende tonen, creëren bij veel luisteraars een tranceachtige toestand. En soms is de Canto Ostinato, net zoals de ware liefde, in staat om iemands leven radicaal te veranderen.

Film

Dat werd duidelijk in ‘Over Canto’, de film uit 2011 die Ramon Gieling maakte over de invloed van de Canto Ostinato op mensen. Oorspronkelijk schreef Simeon ten Holt dit werk voor vier piano’s. In de loop der jaren kwamen er steeds meer variaties van het werk, ook voor andere instrumenten. Niet alle versies konden de goedkeuring van ten Holt wegdragen. Maar over de Canto Ostinato Strings Attached van het Matangi Quartet was hij zeer enthousiast. Vlak voor zijn sterven gaf Simeon ten Holt zijn akkoord voor deze strijkersversie.

Gerard de Bruyne 

In dit programma werkt Matangi samen met kunstenaar Gerard de Bruyne die tijdens het concert live tekent aan een werk dat geprojecteerd wordt op een groot scherm. “De muziek zorgt ervoor dat je alles om je heen vergeet en dat de tekeningen je meenemen naar een andere wereld. Die combinatie maakt het concert zeer bijzonder’’, zegt eerste violiste Maria Paula Majoor van Mantangi. Ook Gerard de Bruyne is een groot fan van de Canto. ’Voor mij is het een echt cadeau om mee te werken. Het concert zal je niet loslaten de komende weken’’.

Matangi 
Het Haagse Matangi is in vierentwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. Wat de musici bindt, is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid naar andere muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire en naar onverwachte samenwerkingen. Zie ook www.matangi.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.